top of page

Savonlinnan luontoelokuvafestivaali toi yhteen ympäristöaiheet, kestävät arvot ja kulttuurielämykset

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali yhdisti ohjelmassaan onnistuneesti ajankohtaisimmat energia- ja ympäristöaiheet, sekä ainutlaatuiset elokuva- ja taide-elämykset luonnon äärellä 18.­-21. elokuuta. Seminaarissa ja elokuvien keskustelutilaisuuksissa pohdittiin energia- ja ilmastokriisin kysymyksiä ja nostettiin esiin Suomen luontokadon vakavuus. Loppuunmyydyissä työpajoissa vaalittiin käsityö- ja laulutaitojen perinteitä ja tehtiin pysyviä festivaalimuistoja. Festivaalilla vieraili viikonlopun aikana yhteensä 2 600 kävijää.

Metsänäytöksen tunnelmia Sulosaaresta. Kuva | Sami Sorasalmi.

Ikitammen elämä ja Metsänäytöksen lyhytelokuvat lumosivat – suosituimmat elokuvat olivat Heart of Oak ja Kuningattaren kuolema

Sulosaaressa pidetty Metsänäytös oli festivaalin suosituin tapahtuma ja se myytiin tänäkin vuonna loppuun. Lämpimässä elokuun illassa Metsänäytöksen satapäistä yleisöä viihdyttivät viisi ympäri maailmaa tehtyä lyhytelokuvaa. Ranskalaisdokumentti Heart of Oak kohosi festivaalin suosituimmaksi yksittäiseksi elokuvaksi ja ihastutti erityisesti tilannekomiikallaan ja musiikillaan eri ikäisiä katsojia. Ensi-iltansa Savonlinnassa perjantaina saanut Riikka Kaihovaaran pölyttäjäkadosta ja torjunta-aineista kertova Kuningattaren kuolema oli toiseksi suosituin elokuva. Festivaali järjesti perinteiseen tapaan ala- ja yläkoululaisille lähi- ja etänäytöksiä, joihin osallistui yhteensä yli 500 oppilasta. Alakoululaisille näytettiin sympaattinen Jacob, Mimmi ja puhuvat koirat -elokuva ja yläkoululaisille puolestaan Saila Kivelän ja Vesa Kuosmasen ohjaama Eläinoikeusjuttu. Koulukino ja Tuffi Films olivat myös tehneet esitettäviin elokuviin liittyvät oppimateriaalit koululaisille. Luontoelokuvafestivaalin tavoitteena on lisätä ympäristöteemaisen elokuvan ja luonnon monimuotoisuuden arvostusta etenkin tulevien sukupolvien keskuudessa. Näkökulmia energian tulevaisuuteen -seminaarissa puhujana ollut kansanedustaja Emma Kari mainitsi, että ”Ilmastotavoitteet vaativat ajattelutapojen muutosta. Muutoksen aikaansaamisessa tällaiset tapahtumat ovat tärkeitä, missä kestävien arvojen toteuttaminen ja elämyksistä nauttiminen yhdistyvät.”

Perinteitä vaalivat työpajat ja elämykset veden äärellä olivat yleisön suosikkeja

Festivaalivieraat nauttivat kaikilla aisteilla video- ja äänitaiteilijoiden luomista veden äänimaailmoista loppuunmyydyssä Vesikonsertissa House of Olafissa. Vedessä vilvoiteltiin myös festivaalin tynnyrisaunan liepeillä, missä saunojia riitti runsaasti lauantaina. Sini Koskelaisen vetämä karjankutsuhuutotaitojen-työpaja sai Sulosaaren metsät ja rannat raikumaan perinteisillä suomalaisilla melodioilla. Festivaalin oheisohjelmasta sai mukaansa myös pysyviä muistoja, jotka piirtyivät niin paperille, kuin ihoonkin. Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemen voimaeläinkarikatyyrien malliksi jonotettiin satamassa ja tatuointitaiteilja Ahman tatuointipaja täyttyi luontoaiheisten tatuointien ottajista. Matias Sivosen vetämä vuolutyöpaja, missä osallistujat saivat vuolla oman retkilusikan, varattiin loppuun jo ennen festivaalin alkua. Tapahtumapaikkoja kansallismaisemassa ja vanhassa veturitallissa Riihisaaren kulttuurihistoriallisen alueen monipuolinen käyttö mahdollistui Riihisaari – Savonlinnan museon kanssa tehdyn yhteistyön laajentamisen kautta. Riihisaari toimi historiassaan ensi kertaa leirintäalueena ja Savonlinnaan kaivatun yleisen saunan toimipaikkana festivaaliviikonlopun ajan. Leirintäalue sai erinomaista palautetta yöpyjiltä ja se oli festivaalin aikana loppuunvarattu. Elokuvapiknikillä Riihisaaressa ukrainalaista mykkäelokuvaa In Spring ja sen livesäestystä seurasi yli 300 festivaalikävijää. Luontoelokuvafestivaali järjesti piknikillä keräyksen UNICEFille, minkä avulla Ukrainaan toimitetaan hätäaputarvikkeita ja järjestetään tukea Venäjän hyökkäyksestä kärsiville lapsille. Festivaalia järjestämässä olleet 40 vapaaehtoista majoittuivat myös Riihisaaren laiturille telakoiduissa laivoissa. Tänä vuonna festivaalin talkoolaisjoukko sai vahvistuksia EU:n Euroopan Solidaarisuusjoukkojen nuorisovaihdon kautta kymmenestä eri maasta. Festivaaliklubit järjestettiin tänä kesänä avatussa House Of Olafissa. Festivaali toi tämän hetken nousevat artistit, elektronista tanssimusiikkia esittävän Mallan ja runoelmapoppia soittavan Lyytin bändinsä ja kahden viulistin kera, ensi kertaa Savonlinnaan.


bottom of page