top of page

Vuoden 2023 ensimmäiset ohjelmistokiinnitykset

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään Saimaan rannalla 17.–20.8.2023. Festivaalin ohjelmistossa nähdään kotimaisia ja kansainvälisiä ensi-iltoja ja sukelletaan muunmuassa ilvesten tuntemattomaan maailmaan ja pureudutaan luonnon ennallistamisen haasteisiin. Perinteisellä elokuvapiknikillä koetaan tunnelmallista höyrylaivaromantiikkaa klassikkoteoksen siivittämänä ja klubikansaa tanssittaa legendaarinen Aavikko.


13. kertaa järjestettävän poikkitaiteellisen festivaalin ohjelmistossa nähdään laaja kattaus luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia, musiikkia, taidetta, keskusteluja sekä ohjelmaa koko perheelle. Elokuvaohjelmistossa nähdään ajankohtaisia kotimaisia ja kansainvälisiä ensi-iltoja, jotka käsittelevät muun muassa luonnonympäristöjen ennallistamista ja lajien suojelua. Suosittu ulkoilmanäytös elokuvapiknik tuo Suomi-Filmi-romantiikkaa hämärtyvään kesäiltaan. Festariklubilla Aavikko nousee House of Olafin lavalle ja tanssittaa festivaalikansaa syntetisaattoripainotteisen musiikin tahdissa.


– Ohjelmisto on tänä vuonna monipuolinen ja luvassa on ensi-iltoja ja klassikkojen hurmaa Kantaa-ottavien ympäristöelokuvien lisäksi myös juhlimme myös luonnonsuojelun onnistumisia. Kävijöitä odotamme koronavuosien jälkeen innolla läheltä ja kaukaa, festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen kertoo.


Sukellus ilvesten tuntemattomaan maailmaan ja höyrylaivaromantiikkaa elokuvapiknikillä

Juha Suonpään Ilveskuiskaaja (2023) on lämmin ja unenomainen tarina siitä, miten ihminen voi löytää tiensä takaisin villin luonnon keskelle. Metsäkameroidensa avulla Hannu avaa meille ilvesten maailman lisäksi luonnon monimuotoisuutta tavalla, jollaista ei ole aiemmin nähty. “Suomalainen vastine Werner Herzogin Grizzly Manille”, kuvailee elokuvaa tanskalainen CPH:DOX -festivaali, jossa Ilveskuiskaaja sai maailman ensi-iltansa maaliskuussa 2023. Suomessa elokuva saapuu valkokankaille syksyllä ja sitä ennen se nähdään ennakkonäytöksenä Luontoelokuvafestivaalilla, jossa tavataan myös tekijävieraita.




Jouni Hiltusen Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa saava Merikotkan paluu (2023) kertoo merikotkan tarinan nykyhetkestä menneeseen peilaten. Tarinan toinen päähenkilö on ihminen, jota voi sekä syyttää kotkan ahdingosta että kiittää sen pelastamisesta.

Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa saa myös tanskalaisohjaaja Phie Ambon Organized Wilderness (2023), joka seuraa Tanskan kaikkien aikojen suurinta ennallistamishanketta. Kuudes massasukupuuttoaalto etenee nopeasti myös Tanskassa, jossa suurin osa maan pinta-alasta on valjastettu maatalouden käyttöön. Hankkeen myötä Jyllannin niemimaan pohjoisosassa sijaitseva Hammer Hills halutaan palauttaa biodiversiteetiltään luonnolliseen tilaansa. Mutta miten villiksi me lopulta haluamme luonnon palauttaa?


Tänä vuonna Riihisaaressa järjestettävällä perinteisellä elokuvapiknikillä nähdään höyrylaivaromantiikkaa tihkuva, Ville Salmisen ohjaama historiallinen romanssi Kaunis Veera – Balladi Saimaalta (1950). 1950-luvun kotimaisen elokuvan merkkiteos kuuluu kautta aikojen kymmenen katsotuimman suomalaisen elokuvan joukkoon. Kansanomainen komediallinen laulunäytelmä on yksi niistä keskeisistä populaarikulttuurin teoksista, joiden myötä Saimaan tarunhohtoinen kesä piirtyi unohtumattomasti suomalaisten mieleen ja sieluun. Elokuvapiknik järjestetään yhteistyössä Riihisaaren museon kanssa.




Festivaaliklubilla syntikkasoundeja Aavikon tahtiin

Vuonna 1995 Siilinjärvellä perustettu Aavikko on funktionaalista käyttömusiikkia, sähköisen äänen muotoilua syntetisaattoreilla. Jo kolmatta vuosikymmentä olemassa ollut yhtye on kulminaatio menneiden aikojen retrofuturististen itäblokin syntetisaattoriyhtyeiden, päättäväisesti määräävien rytmien ja tanssimaan piiskaavasti koukuttavien melodioiden utopiasta. Aavikko valtaa House of Olafin lavan Festariklubilla lauantaina 19.8. ja kutsuu jokaisen tanssimaan vastustamattomilla rytmeillään ja komennollaan “we play, you dance”.


Luontoelokuvafestivaali on järjestetty jo vuodesta 2010

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali on toiminut ympäristön, luonnon ja taiteen kohtaamispaikka jo vuodesta 2010 lähtien. Festivaalin tavoitteena on lisätä ympäristöteemaisen elokuvan ja luonnon monimuotoisuuden arvostusta kaikissa ikäluokissa. Festivaaliviikonlopun viimeisin kävijäennätys on vuodelta 2019, jolloin kävijöitä elokuvissa ja tapahtumissa oli lähes 4 000. Tänä vuonna esityspaikkoina toimivat muun muassa Savonlinnan Kulttuurikellari, elokuvateatteri Kuvalinna, Riihisaari, Sulosaari, sekä House of Olaf.


Festivaaliajärjestää voittoa tavoittelematon kannatusyhdistys. Tapahtumaa on tekemässä noin 40 talkoolaista ympäri Suomea.


Sarjaliput ja klubiliput myynnissä!

Luontoelokuvafestivaalin sarjaliput sekä festivaaliklubin liput ovat myynnissä. Koko ohjelmisto julkaistaan kesäkuun lopussa ja samalla kaikkien näytösten liput tulevat myyntiin.

Elokuvan sarjaliput on myynnissä: https://sinff.tapahtumiin.fi/fi/



bottom of page