top of page
Return-of-the-white-tailed-eagle.jpeg
Merikotkan paluu

La 19.8. klo 12.30 | Kulttuurikellari

Jouni Hiltunen | Suomi | 2023 | 48 min | suomi | ikäraja S

Viisi vuosikymmentä sitten merikotka oli harvinainen näky. Luonnonsuojeluaate nosti päätään, mutta lajin tulevaisuus näytti toivottomalta. Kotkan pelastamiseksi perustettiin työryhmä, joka jatkaa toimintaansa yhä tänäkin päivänä.

 

Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa saava lämmin dokumentti Merikotkan paluu kertoo merikotkan tarinan nykyhetkestä menneeseen peilaten. Tarinan toinen päähenkilö on ihminen, jota voi sekä syyttää kotkan ahdingosta että kiittää sen pelastamisesta.

 

Kamera vie katsojan rengastajien mukana saaristoon ja korkealle honkien latvoihin. Siellä kotkanpoikaset kasvavat suurissa risupesissä.

 

Rengastetuista linnuista saadut tiedot ovat korvaamattomia, kun runsastunut ja elinvoimainen laji on uudenlaisten haasteiden edessä.

 

Jouni Hiltunen on kuusankoskelainen dokumentaristi ja luontoelokuvaaja. Hän on aloittanut dokumentaristin uransa 90-luvun alussa henkilökuvilla ja historiallisia aiheita käsittelevillä dokumenteilla. 1990 lopulla hän suuntasi katseensa Venäjälle ja Siperiaan, jossa syntyivät dokumenttielokuvat Taivaallinen tehtävä, elinkautisvankien elämästä kertova Blatnoi mir, sekä Baikalin-Amurin junanradan rakentajista kertova elokuva BAM. Viimeiset 15 vuotta Jouni Hiltunen on keskittynyt luontoelokuvaukseen. Vuonna 2012 valmistui elokuva Tuntematon Selkämeri, 2017 Suomenlahdesta kertova elokuva Matka merelle, vuonna 2021 elokuva Kurjenpojan pitkä matka ja vuonna 2023 elokuva Merikotkan paluu. Parhaillaan hänellä on tekeillä Suomen kansallislinnusta laulujoutsenesta kertova luontoelokuva joka valmistuu vuonna 2025.

 

Näytöksen lopuksi Suomen Luonto -lehden toimittaja Anna Tuominen haastattelee elokuvan tekijää Jouni Hiltusta. Myös yleisöllä on mahdollisuus esittää tekijälle kysymyksiä.


Näytös järjestetään yhteistyössä Suomen Luonto -lehden kanssa.
Teksti | Anna Tuominen

bottom of page