top of page

Festivaali teki jälleen kävijäennätyksen – suosituimmat elokuvat Honeyland, The Lord Eagle ja Karhu


Luontoelokuvafestivaalilla vieraili viikonlopun aikana yhteensä 3 850 festivaalivierasta. Tapahtuma teki jälleen uuden kävijäennätyksen.

Eniten väkeä veti lauantaina Riihisaaressa järjestetty tunnelmallinen Elokuvapiknik. Yli 400 elokuvan ystävää nautti lyhytelokuvanäytöksestä lämpimässä loppukesän illassa Olavinlinnan liepeillä. Musiikin monilahjakkuus Pietaripoika vastasi piknikin kokeellisesta live-musiikista.

Suosituin elokuva koko ohjelmistosta tänä vuonna oli Moskovan elokuvajuhlien pääpalkinnon napannut jakuutinkielinen The Lord Eagle. Toiseksi suosituimmiksi nousivat avajaisnäytöksessä esitetty palkittu dokumenttielokuva Honeyland sekä kaikkien luontoelokuvien kiistaton kuningas, Karhu.

Tänä vuonna elokuvat saivat paljon hyvää palautetta. Kiitosta annettiin erityisesti ohjelmiston kantaaottavuudesta ja monipuolisuudesta, Festivaalin ohjelmapäällikkö Minna Nurmi iloitsee.

Kotimaisista elokuvista suosituin oli Saimaalle sijoittuva Vedenneito. Petteri Saarion koko perheen fiktioelokuva seuraa 13-vuotiaan Emikan ja hänen serkkunsa Antin seikkailuita Saimaan lumoavassa luonnossa. Elokuva korostaa ihmisen luontoyhteyttä ja kannustaa erityisesti nuoria takaisin luonnon helmaan.

Lauantain loppuunmyydyllä Leffabrunssilla Kulttuurikellarissa tarjoiltiin lähiruoka-aamiainen ja esitettiin meditatiivinen luontodokumentti Kamchatkas Bears. Life Begins.

Perjantaina ja lauantaina esitetty Nukketeatteri Pessi ja Illusia keräsi M/S Puijon kabinettiin yleisöä vauvasta vaariin. Esitys oli loppuunmyyty molempina päivinä.

Norppa toivotti festivaalivieraat tervetulleiksi loppuunmyydyssä Metsänäytöksessä – keskustelutilaisuudet liikuttivat puhujia ja yleisöä

Perjantaina Lettukahvila Kalliolinnan edustalla Sulosaaressa järjestetty Metsänäytös oli jälleen loppuunmyyty. Festivaalivieraat saivat kokea myös yllättävän tosielämän norppaliven, kun Sulosaaren edustalla useaan kertaan tänä kesänä nähty "city-norppa" toivotti vieraat tervetulleiksi festivaalille.

Sulosaaren estradille nousivat äänitaiteilijat Juha Valkeapää ja Juhani Liimatainen, jotka esittivät kokeellisen äänitaideteoksen, Lintukonsertin. Metsänäytöksessä nähtiin kolme lyhytelokuvaa luontoteemalla.

Viikonlopun festivaaliklubit keräsivät juhlakansaa Kulttuurikellariin. Perjantaina klubilla tanssittiin Pietarin Spektaakkelin tahdissa ja lauantaina festivaalivieraita viihdytti jazzyhtye Mikko Innanen Tripod.

Oheistapahtumia oli elokuvien lisäksi tänäkin vuonna laaja kattaus. Kulttuurikellarissa avautunut Rosa Liksomintaidenäyttely, Moctail- ja Cocktailbaari Porkkana Unplugged, nukketeatteri, taidetyöpajat ja keskustelutilaisuudet toivat ohjelmistoon runsautta.

Osallistavat keskustelutilaisuudet ovat merkittävässä roolissa festivaaliohjelmistossa. Tänä vuonna keskusteltiin muun muassa ympäristöahdistuksesta sekä luontohyvinvoinnista. Liikutuksen hetkiä nähtiin sekä lavalla, että yleisössä, kun 15-vuotias ilmastolakkolainen Aino Falenius kertoi kokemuksistaan nuorten ympäristöliikkeen parissa.

– Festivaali on tärkeä foorumi meitä kaikkia koskettavien ympäristöaiheiden käsittelyssä, keskustelutilaisuuden vetänyt ohjelmakoordinaattori Hanna Markkanen toteaa.

Festivaali järjestettiin 40 hengen talkooporukalla. M/s Puijo-laiva oli jälleen tapahtuman keskus ja majoitti suuren osan talkoolaisia.

Festivaalikuvat: Ella Karttunen ja Sami Sorasalmi/ SINFF


bottom of page