top of page

Kymmenvuotista taivaltaan juhlistava Luontoelokuvafestivaali julkaisi ensimmäiset elokuvat


Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestetään kymmenettä kertaa 16.–18.8.2019. Savonlinnan loppukesään jo vakiintunut kolmipäiväinen festivaali tarjoaa monipuolisen kattauksen elokuvia, musiikkia, työpajoja, keskustelua ja taidetta Saimaan rannalla. Festivaali on tehnyt joka vuosi uuden kävijäennätyksensä. Vuonna 2018 tapahtumaan osallistui yli 3 500 festivaalivierasta.

Tapahtuman keskus on edellisten vuosien tapaan Savonlinnan satamassa. Festivaalin esityspaikkoina toimivat keväällä elokuvateatterina avautunut Kuvalinna ja uutena esityspaikkana Savonlinnan kulttuurikellari. Ulkoilmanäytöksiä nähdään myös Riihisaaressa ja Sulosaaressa. Festivaali järjestetään talkoovoimin.

Juhlavuoden festivaali-ilmeessä nähtävän oravan on kuvannut luontokuvaaja Ossi Saarinen, joka nähdään festivaalilla luontokuvaan keskittyvässä foorumissa. 22-vuotiaan Saarisen maailmanlaajuisesti noteerattuja eläinkuvia seuraa Instagramissa jo lähes 200 000 ihmistä. Festivaalin ulkoasun on suunnitellut tänäkin vuonna helsinkiläinen graafikko Atte Karttunen.

Ensimmäiset elokuvat julki – valkokankaalla nähdään geeniteknologiaa, karhuja ja ilmastoahdistusta

Ohjelmistossa nähdään monipuolinen valikoima puhuttelevia ympäristö- ja luontoaiheisia elokuvia kotimaasta ja maailmalta. Elokuvissa käsitellään mm. ympäristöahdistusta, ihmisen ja eläimen suhdetta ja geeniteknologiaan liittyviä kysymyksiä.

Dokumenttien ohella ohjelmistossa on myös fiktioelokuvia, esim. 1930-luvun Siperian Jakutiaan sijoittuva, Moskovan elokuvajuhlien pääpalkinnon napannut Lord Eagle ja ranskalainen rakastettu luontoelokuvaklassikko Karhu.

Human Nature tarkastelee 2000-luvun suurta teknologista mullistusta nimeltä CRISPR. Kyse on geenimuokkausmenetelmästä, joka on tarjonnut mahdollisuuden ohjailla elämän rakennuspalikoita sairauksien parantamisesta syntymättömien lasten geneettiseen ohjelmointiin. Dokumentissa pohditaan, miten CRISPR muokkaa suhdettamme luontoon ja mitä tämä kaikki voi merkitä evoluutiolle.

Kotimaisista elokuvista festivaalilla nähdään Kallonmetsästäjät-dokumentti, joka seuraa kalloharrastajia Jonnaa ja Heidiä. Dokumentti tarkastelee sitä, miten he käsittelevät eläinten ruumiita ja mikä heitä harrastuksessa vetää puoleensa. Puhdistetuista luista ja kalloista valmistetaan esimerkiksi koriste-esineitä.

Maailman onnellisin maa on kotimainen lyhytelokuva ympäristöahdistuksesta. Ilmastonmuutoksen akuuteimmat vaikutukset eivät yletä vielä Suomeen. Ilmastoahdistus sen sijaan yltää. Elokuvassa kolme milleniaalia istuu ilmastoterapeutin sohvalle työstämään ilmastoahdistusta ja siihen liittyviä tunteita ja ajatuksia. Miten pitäisi elää, kun elämää on vielä edessä enemmän kuin takana, mutta tulevaisuus on epävarma?

Lue kaikkien elokuvien esittelyt tästä.

Ei pelkkää puuta ja heinää – luvassa myös musiikkia, taidetta, keskustelua ja ulkoilmanäytöksiä

Elokuvien lisäksi festivaali tuo Savonlinnaan paljon oheisohjelmaa, kuten työpajoja, keskusteluja ja taidetta. Kulttuurikellarissa nähdään festivaalin aikana kuvataiteilijana ja kirjailijana tunnetun Rosa Liksomin näyttely, jonka kuraattorina toimii Paavo Halonen.

Festivaalilla nähdään myös laaja kokonaisuus esitystaidetta: koko perheelle suunnattu nukketeatteri Pessi ja Illusia sekä Mad Housen kesäkiertue “Ilmastonmuutos ja utopiat”. Kiertueen esitykset käsittelevät ihmistä, ympäristöä, siihen kohdistuvia muutoksia ja tulevaisuuksia mm. nukketeatterin, performanssin ja musiikin keinoin?

Suosittu elokuvapiknik järjestetään Riihisaaressa jo viidettä kertaa tulevana kesänä. Viikonlopun ohjelmassa nähdään myös festivaaliklubi, asiantuntijaseminaari ja ohjelmaa koko perheelle. Lisää tietoa ohjelmistosta, festariklubin esiintyjästä sekä oheistapahtumista luvassa kevään ja kesän aikana. Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.

Festariviikonloppu elokuisen Saimaan äärellä – majoitus- ja festaripaketit myynnissä nyt!

Luontoelokuvafestivaali tarjoaa kauempaa tuleville festivaalivieraille erilaisia majoitus- ja matkapaketteja. Yhteistyökumppanimme Savonlinnassa ovat Kesähotelli Vuorilinna sekä Hotelli Pietari Kylliäinen. Festari- ja majoituspaketit ovat myynnissä Holvi-palvelussa.


bottom of page