top of page

3 500 festivaalivierasta juhli viikonloppuna Savonlinnassa


Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestettiin 17.–19. elokuuta. Kolmipäiväisillä festivaaleilla nähtiin yli 20 luonto- ja ympäristöaiheista elokuvaa. Elokuvien lisäksi ohjelmistoon kuului tunnelmallinen Runokino, Elokuvapiknik, taidenäyttely, keskustelutilaisuuksia ja paljon oheisohjelmaa. Tapahtuma teki jälleen uuden kävijäennätyksen.

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali keräsi viikonloppuna 3 500 kävijää. Festivaali teki jälleen uuden kävijäennätyksensä ja ylitti jo lauantaina edellisen vuoden kävijämäärän. Viime vuonna kävijöitä oli reilut 2 500.

Eniten väkeä veti lauantaina Riihisaaressa järjestetty elokuvapiknik. Yli 350 elokuvafania nautti piknikeväistä Olavinlinnan liepeillä Turku Animated Film Festivalin kuratoimassa lyhytelokuvanäytöksessä. SINFF-festaribändi Kolibri ja Kaukomatka vastasi piknikin live-musiikista.

Kaksi suosituinta elokuvanäytöstä olivat ranskalaisdokumentti Lake Saimaa ja merien kriittistä nykytilaa käsittelevä Blue. Savonlinnan seudulle sijoittuva Lake Saimaa kuuluu maailman järvistä kertovaan dokumenttisarjaan, jossa tutustutaan myös muihin maailman merkittäviin järviin. Loppuunmyydyssä näytöksessä oli 109 katsojaa. Australialaisdokumentti Blue veti Kisalinnaan lähes 180 katsojaa. Molemmat elokuvat saivat festivaalilla Suomen ensi-iltansa.

Myös lauantaina esitetty muuttohaukoista kertova Super Fast Falcon toi Kisalinnaan väkeä. 138 katsojaa oli näytöksessä, jossa paikalla oli myös elokuvaan lintuja kouluttanut Lloyd Buck. Myös sunnuntain lyhytelokuvanäytöken kotimaiset dokumentit kiinnostivat festarikansaa. Lyhytelokuvanäytöksessä oli 143 katsojaa.

Perjantaina Lettukahvila Kalliolinnan edustalla Sulosaaressa järjestetty Runokino sai Savonlinnassa ensi-iltansa. Tunnelmallisen Sulosaaren estradille nousivat runoilijat Reetta Pekkanen ja Juho Kuusi, jotka antoivat runollisen kerroksen luontoteemaisiin lyhytelokuviin.

Viikonlopun festivaaliklubit keräsivät juhlakansaa Happytime baariin. Lauantain klubilla juhlittiin jazzyhtye Mopon tahdissa. Klubille osallistui 180 kävijää.

Lauantaina klubii täyttyi juhlijoista, kun lähes 300 festivaalivierasta tanssi pikkutunneille asti. Lavalle nousivat suomiräpin soihdunkantaja Asa bändeineen sekä Centsimo Eemus.

Norpparisteily myytiin loppuun sateisesta säästä huolimatta. Ms/Puijo risteili Saimaalla samalla kun norppa-asiantuntija Juha Taskinen kertoi yhdestä maailman uhanalaisimmista hylkeestä.

Oheistapahtumia oli elokuvien lisäksi runsaasti. Kulttuurikellarissa avautunut taidenäyttely, joogatapahtuma, katumusiikkiesitykset, työpajat ja keskustelutilaisuudet toivat ohjelmistoon runsautta.

– Sekä monipuolista ohjelmistoa että festivaalin tunnelmaa on kiitelty, festivaalin johtaja Annakaisa Vänttinen iloitsee.

Savonlinnan loppukesään jo vakiintunut Luontoelokuvafestivaali onnistui suunnitelmien mukaan ja kävijöiltä saatiin hyvää palautetta.

– Ihmiset selkeästi ovat ottaneet festivaalin omakseen ja tapahtumaan on tullut myös muualta Suomesta aikaisempia vuosia enemmän kävijöitä. Tämä näkyy muun muassa majoituskyselyiden määrässä, Vänttinen kertoo.

Festivaali järjestettiin yli 40-hengen talkooporukalla. Puijo-laiva oli jälleen tapahtuman keskus ja majoitti suuren osan talkoolaisia.

– Ilman näitä 40 uskomattoman omistautunutta talkoolaista tätä tapahtumaa ei saataisi aikaiseksi. Talkoolaisia on tullut eri puolelta Suomea festareille ja monilla talkoolaisilla on iso rooli tapahtuman järjestämisessä myös pitkältä keväästä saakka.

Vuosittain kasvanut kävijämäärä antaa hyvän ennusteen jatkolle. – Onnistunut tapahtuma lupaa hyvää festivaalin tulevaisuudelle. Toivomme, että saamme jatkoa tapahtumalle taas ensi vuonna, festivaalijohtaja kommentoi.


bottom of page