top of page

Ohjelmisto julki: Luvassa dokumentteja, fiktiota, runokino ja norpparisteily


Luontoelokuvafestivaalin vuoden 2018 ohjelmisto on julkistettu. Festivaalilla esitetään kaikkiaan yli 20 luonto- ja ympäristöaiheista elokuvanäytöstä ja paljon oheisohjelmaa.

Marja Helanderin saamelaisalueiden omistajuutta käsittelevä kiehtova ja humoristinen lyhytelokuva Maan sisällä linnut -elokuvassa saamelaiset balettitanssijat tanssivat halki Saamenmaan kylien ja menetettyjen metsien aina sinne, missä suuret päätökset tehdään.

Arvostettuja suomalaisdokumentteja, kansainvälisiä ensi-iltoja ja lintuja elokuviin kouluttava tekijävieras Kotimaisista elokuvista ohjelmistossa nähdään Marja Helanderin saamelaisalueiden omistajuutta käsittelevä kiehtova ja humoristinen lyhytelokuva Maan sisällä linnut. Elokuvassa saamelaiset balettitanssijat tanssivat halki Saamenmaan kylien ja menetettyjen metsien aina sinne, missä suuret päätökset tehdään.

Muita kotimaisia elokuvia on mm. Jaana Puhakan dokumentti Ihmemaa, joka kertoo kotiseutujen fantasiasta ja todellisuudesta, Georg Gotenfeltin Pentti Linkolan elämää yhden päivän ajan seuraava Toisinajattelija sekä Risto Ruokan ja Toni Kinnusen Suomen uhanalaisista vaelluskaloista kertova Concrete reasons.

Kansainvälisessä ohjelmistossa nähdään elokuvia muun muassa Kiinasta, Australiasta, Italiasta ja Tanskasta. Festivaalilla esitetään Simon Baxterin ohjaama dokumentti Super Fast Falcon, joka kertoo maailman nopeimmista eläimistä, muuttohaukoista. Festivaalin vieraaksi saadaan elokuvassa esiintyvä, lintuja vuosikymmenien kokemuksella kouluttava Lloyd Buck.

Ensi kertaa Suomessa nähdään fantasia-animaatio Big Fish & Begonia, joka yhdistelee käsin piirrettyä ja digitaalista animaatiota. Elokuvan ohjaajat Liang Xuan and Zhang Chun ovat inspiroituneet muun muassa muinaisen Kiinan saduista.

Yhtenä festivaalin teemoista on meri. Esillä on vesi-aiheista videotaidetta ja merien tilaa käsitteleviä uutuusdokumentteja, kuten Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa saavat dokumentit Anote´s ark ja Blue. Festivaalin ohjelmassa nähdään kaksi ruokadokumenttia, The Milk System ja BUGS, joissa ruoditaan maidontuotannon ongelmia ja hyönteisten käyttöä elintarvikkeena. Suomen ensi-iltansa saa myös italialainen Dusk Chorus, dokumentti äänitaiteilija David Monaccista, jonka tavoitteena on säilyttää Ecuadorin luonnonmetsien äänimaisemiin kätkeytyvä miljoonien vuosien aikana kehittynyt informaatio, joka on katoamassa luonnon monimuotoisuuden ollessa uhattuna.

Ennätysmäärä keskusteluja - puheenaiheina kestävä luontomatkailu, norpan suojelu, aktivismi sekä vesistöjen tila

Festivaalin keskusteluohjelma käynnistyy perjantaina. Ympäristötiedon foorumin kanssa yhteistyössä järjestetyssa seminaarissa, jonka teemana on matkailun ja luonnonsuojelun yhteiset tavoitteet - erämainen Saimaa ja siinä elävä norppa.

Festivaalilla keskustellaan myös ruuantuotannon tulevaisuudesta, taiteen ja aktivismin yhdistämisestä (yhteistyössä Greenpeace & Siemenpuu -säätiö) ja vesistöjen tilasta (yhteistyössä Inner nature exhibition & Maan ystävät).

Festivaalille saapuvat muun muassa Siemenpuu -säätiön vieraina Suomessa vierailevat myanmarilainen aktivisti Kyi Phyo sekä taiteilija ja elokuvantekijä Wai Mar Nyunt jotka puhuvat myanmarilaisesta ympäristöaktivismista ja taiteen ja aktivismin yhdistämisestä.

Norppa-asiantuntija, dokumentaristi Juha Taskinen kertoo Norpparisteilyllä saimaannorpan elintavoista ja suojelusta.

Oheisohjelmassa runokino, risteily norppavesille ja matkoja äänimaisemiin

Ensi-iltansa Savonlinnassa saa myös Runokuu-festivaalin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa yhteistyössä järjestettävä Runokino, jossa runoilijat Juho Kuusi ja Reetta Pekkanen luovat uuden runollisen kerroksen kotimaisiin, luontoaiheisiin lyhytelokuviin. Runokino järjestetään ulkoilmanäytöksenä tunnelmallisessa Sulosaaressa, jossa voi samalla nauttia Lettukahvila Kalliolinnan herkuista.

Koko perheelle suunnattu Norpparisteily vie festarivieraat risteilemään Saimaan norppavesille kuulemaan yhdestä maailman uhanalaisimmista hylkeestä. Norppa-asiantuntija, dokumentaristi Juha Taskinen kertoo risteilyllä saimaannorpan elintavoista ja suojelusta. Festivaalin aikana on myös mahdollista osallistua somaattisille äänimatkoille, jotka johdattavat kokijansa sisälle kolmiulotteiseen äänimaisemaan. Äänimatkat koostuvat erilaisista luonnon äänistä ja akustisesta musiikista. Kehoa ja mieltä rentouttava kokemus lisää itsetuntemusta ja yhteyttä omaaan kehoon.

Verkkokaupassa myynnissä nyt festarikassit ja paidat sekä Mine Güngörin festivaalille suunnittelema juhlakoru

Ennakkolipunmyynti käynnistyy 2.7. Holvi-palvelussa. Verkkokaupassa on myynnissä myös luomupuuvillasta valmistetut festivaalipaidat ja kassit. Tämän vuoden festivaalin ilmeessä komeilee metsiemme ainoa luonnonvarainen kissaeläin, ilves. Holvi-palvelussa on myynnissä myös Mine Güngörin festivaalille suunnittelemat Puolukka-korvakorut, joiden tuotosta 1/3 menee festivaalin toiminnan hyväksi. Festivaaliklubien esiintyjät julkaistaan heinäkuun alussa.

Elokuvia katsotaan tänä vuonna Kisalinnassa, elokuvateatteri Killassa, Riihisaaren museossa sekä SINFF-teltassa Savonlinnan satamassa. Lipunmyynti toimii entiseen tapaan sataman infomökissä.


bottom of page