top of page
Veera ja arttu abstract promo-standard-scale-2_00x.jpg
Metsänäytös Sulosaaressa
pe 18.8. klo 20:00

Vuoden 2023 festari tuo tullessaan jo tutuksi tulleen Metsänäytöksen, jolloin elokuvia pääsee katselemaan suloisessa Sulosaaressa metsän siimeksessä. Tänä vuonna metsänäytös tuo Sulosaareen Arttu Niemisen mediataidetta sekä hänen ja musiikintekijä Veera Nevan yhdessä toteuttaman konsertin. Kokonaisuus on kuin audiovisuaalinen loitsu.

Sateen sattuessa näytös siirretään Kulttuurikellariin.

Tietoisuus / Juuret: Kokeellisia lyhytelokuvia ja audiovisuaalinen konsertti

Arttu Nieminen & Veera Neva | Kesto: noin 1h 20min (pieni tauko videonäytöksen ja konsertin välissä) Showtime klo 21:15

Arttu Nieminen on Rovaniemellä asuva mediataiteilija (s.1981), jonka teosten lähtökohtana on usein symmetrialla ja horisontilla leikittelevä muoto, arktinen hauras luonto, sekä enteiden ja näkyjen kaltaiset rinnastukset ajankohtaisiin ilmiöihin. Virtaavat luontokuvat, poeettinen lausunta, minimalistinen musiikki ja kokonaisuutta rikkovat brutaalit montaasit ovat hänen ilmaisunsa kulmakiviä. Luonto, kuin myös ihmisen rakentamat kolossaaliset struktuurit ja kaupungin syke, näyttäytyvät Niemiselle omana tiedostavana olionaan, toisinaan taas mystisenä rajapintana näkyvän ja näkymättömän välillä. Eristäytynyt, mystinen ja virtaava ovatkin määreitä, joista teokset hallusinoivat muotoaan. Ne ovat houreisia oodeja luonnon mystisille piirteille ja houkuttelevat näkemään metsän uusin silmin.

 

Veera Neva on Kuusamosta Tampereelle kotiutunut musiikintekijä, jonka musiikissa soljuvat eteeriset ja juurevat äänimaisemat. Saksofonin, laulun ja elektronisten sointien kerroksellinen yhdistelmä luo tunnelmallisen maailman, jonka vietäväksi kuulija voi antautua matkaamaan. Nevalle musiikki on elämän mysteerin ja pyhyyden ilmaisemista. Luontohenkinen maailmankuva, pohjoinen mytologia, kaikkeuden virtaava liike ja luonnon eläväisyyden ihmettely toimivat inspiraation lähteenä. Neva on julkaissut kaksi sooloalbumia: Avaruuskaipuu (Luola Record Label, 2020) sekä Grande Onde (Eclipse Music, 2022).


Niemisen mediataide ja Veera Nevan musiikki yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka johdattaa lumoavalle matkalle luonnon pyhyyden ja yhteyden äärelle. Konsertti kurottaa juurille, jolloin ihminen ei yrittänyt olla luonnon yläpuolella, vaan harmoninen osa ykseyttä. Se virittää syvän luontoyhteyden taajuudelle ja myyttiseen mielentilaan, jossa sulaudumme kaiken eläväisen verkostoon. Konsertti kuljettaa kokijaa kohti juurtumista, laajenemista ja eheytymistä – siihen tilaan, joka kuiskii meille aikojen takaa aina yhä uudelleen, kun hiljennymme luonnon äärellä. 

Näytöksessä nähdään lisäksi Arttu Niemisen lyhytelokuvat:
The Flowers, 4min (ensi-ilta)

Awareness, 4 min
Ultima Kaltio, 5 min
Muohtačalmmit, 9 min (ohj. Hans Pieski & Arttu Nieminen)
Lift up Your voices, 11 min

Sulosaaren kahvila palvelee elokuvavieraita esityksen ajan.

Artun kotisivut: hcnieminen.wixsite.com/arttu-nieminen

IG: https://www.instagram.com/hcnieminen/ 

 

Veera Nevan & Arttu Niemisen yhteiset videoteokset:

Avaruuskaipuu

Vortex//Lumo

bottom of page