Elokuvapiknik

Elokuvapiknik Riihisaaressa:
In Spring

Mikhail Kaufman | Neuvostoliitto | 1929 | 54 min | Ei dialogia | S

20.8.2022 | Klo 20 | Riihisaari

Savonlinnan kansainvälisen luontoelokuvafestivaalin tunnelmallinen Elokuvapiknik järjestetään tuttuun tapaan Riihisaaressa festivaalilauantaina.

Vuonna 1929 valmistunut In Spring on ukrainalaisen avantgarde -elokuvan mestariteoksia. Neuvostoelokuvan tärkeimpiin nimiin kuuluneen Mikhail Kaufmanin elokuva kuvaa kevään tuloa 1920-luvun Kiovassa. Uuteen vuodenaikaan heräävä luonto ja kaupunkilaiselämä nähdään vuorovaikutuksessa toistensa kanssa Kaufmanin avantgardistisen linssin läpi. 

 

Ehkä parhaiten Mikhail Kaufman tunnetaan kahden muun kuulun ohjaajan, Dziga Vertovin (Denis Kaufman) ja Boris Kaufmanin, veljenä. Nykyisen Puolan alueella 1800-luvun lopulla syntyneet Mikhail ja Dziga työskentelivät yhdessä Bolshevistisen vallankumouksen jälkeen Neuvosto-Venäjällä, innovoiden elokuvantekoa niin esteettisestä kuin teknisestäkin näkökulmasta. 1920-luvun edetessä ja poliittisen järjestelmän ankaroituessa he kokivat taiteellisen ilmaisunvapautensa Venäjällä niin rajoitetuksi, että päättivät muuttaa Ukrainaan työskentelemään vastaperustetun, Ukrainan neuvostotasavallan alaisen, elokuvainstituutio VUFKU:n suojeluksessa. 1920-luvun toisella puoliskolla Ukraina ja VUFKU vielä pystyivät toimimaan vapaammin, antaen tilaa taiteelliselle tutkiskelulle ja uudistukselle. 

 

Vuonna 1929 luovat erimielisyydet veljesten välillä innoittivat Mikhail Kaufmanin tarttumaan kameraan yksin ja luomaan tämän visionäärisen elokuvallisen esseen, joka ylitti neuvostovallankumouksellisen elokuvanteon rajoja. Pian tämän jälkeen Ukraina menetti asemansa suhteellisen autonomisena alueena niin poliittisesti kuin taiteellisesti. VUFKU lakkautettiin ja sen seuraaja Ukrainafilm perustettiin toimimaan täysin Moskovan kontrollin alla.

 

SINFF näyttää Kaufmanin elokuvan osana tämän vuoden Elokuvapiknikiä yhteistyössä Riihisaaren Maakuntamuseon kanssa. Nyt esitettävä versio on restauroitu 2010-luvulla ukrainalaisen elokuva-arkisto Oleksandr Dovzhenko National Centre:n toimesta.

Teksti | Hanna Markkanen