top of page

Elokuvapiknik

Elokuvapiknik Riihisaaressa |
In Spring livesäestyksellä

Mikhail Kaufman | Neuvostoliitto | 1929 | 54 min | Ei dialogia, livesäestys | S

Savonlinnan kansainvälisen luontoelokuvafestivaalin tunnelmallinen Elokuvapiknik järjestetään tuttuun tapaan Riihisaaressa festivaalilauantaina. Piknikillä nähdään Mikhail Kaufmanin ukrainalainen avantagarde-elokuva In Spring, joka säestetään "Hiljainen haltioituminen" konsertilla Sirkka Kososen ja Markus Pesosen toimesta paikan päällä.

Tänä vuonna piknikille on vapaaehtoinen pääsymaksu, joka ohjataan maksettavaksi suoraan Unicefille Ukrainan sodan uhrien tukemiseksi. Osoita tukesi ja lahjoita haluamasi summa tästä!

Myös Riihisaaressa piknikeväitä tarjoilevan pop-up pizzerian Pizzanen a.o jokaisesta ostetusta pizzasta lahjoitetaan 10 % Unicefille Ukrainan sodan uhrien hyväksi.


In Spring
 

Vuonna 1929 valmistunut In Spring on ukrainalaisen avantgarde -elokuvan mestariteoksia. Neuvostoelokuvan tärkeimpiin nimiin kuuluneen Mikhail Kaufmanin elokuva kuvaa kevään tuloa 1920-luvun Kiovassa. Uuteen vuodenaikaan heräävä luonto ja kaupunkilaiselämä nähdään vuorovaikutuksessa toistensa kanssa Kaufmanin avantgardistisen linssin läpi. 

 

Ehkä parhaiten Mikhail Kaufman tunnetaan kahden muun kuulun ohjaajan, Dziga Vertovin (Denis Kaufman) ja Boris Kaufmanin, veljenä. Nykyisen Puolan alueella 1800-luvun lopulla syntyneet Mikhail ja Dziga työskentelivät yhdessä Bolshevistisen vallankumouksen jälkeen Neuvosto-Venäjällä, innovoiden elokuvantekoa niin esteettisestä kuin teknisestäkin näkökulmasta. 1920-luvun edetessä ja poliittisen järjestelmän ankaroituessa he kokivat taiteellisen ilmaisunvapautensa Venäjällä niin rajoitetuksi, että päättivät muuttaa Ukrainaan työskentelemään vastaperustetun, Ukrainan neuvostotasavallan alaisen, elokuvainstituutio VUFKU:n suojeluksessa. 1920-luvun toisella puoliskolla Ukraina ja VUFKU vielä pystyivät toimimaan vapaammin, antaen tilaa taiteelliselle tutkiskelulle ja uudistukselle. 

 

Vuonna 1929 luovat erimielisyydet veljesten välillä innoittivat Mikhail Kaufmanin tarttumaan kameraan yksin ja luomaan tämän visionäärisen elokuvallisen esseen, joka ylitti neuvostovallankumouksellisen elokuvanteon rajoja. Pian tämän jälkeen Ukraina menetti asemansa suhteellisen autonomisena alueena niin poliittisesti kuin taiteellisesti. VUFKU lakkautettiin ja sen seuraaja Ukrainafilm perustettiin toimimaan täysin Moskovan kontrollin alla.

 

SINFF näyttää Kaufmanin elokuvan osana tämän vuoden Elokuvapiknikiä yhteistyössä Riihisaari – Savonlinnan museon kanssa. Nyt esitettävä versio on restauroitu 2010-luvulla ukrainalaisen elokuva-arkisto Oleksandr Dovzhenko National Centre:n toimesta.

 

Elokuvan livesäestys "Hiljainen haltioituminen"

 

Tämän vuoden elokuvapiknikin elokuva nautitaan Riihisaaressa livesäestyksen kanssa. Sirkka Kososen ja Markus Pesosen intuitiivinen konsertti "Hiljainen haltioituminen" yhdistää kulttuureja tuoden vuonna 1929 toteutetun ukrainaismykkäelokuvan osaksi suomalaisia ja eurooppalaisia kulttuurielementtejä.  Kososen ja Pesosen leffan aikana kuultava konsertti perustuu kansanlauluihin sekä originaaliin musiikkiin, jossa Kososen monipuoliset äänenkäyttötavat, kansanperinnetietoisuus ja läsnä oleva taiteilijuus kohtaa Pesosen ilmiömäiset sähkökitara soundit ja äänten elektronisen käsittelyn. Menneisyyden ikiaikaisien sävelmien ja futurististen äänimaisemien vuoropuhelu vaikuttuu toisistaan luoden läsnäolevan  hiljaisen haltioitumisen tilan.

 

Sirkka Kosonen on kansanmusiikin eri tyyleihin ja äänenkäyttötapohin erikoistunut laulaja, joka on kotonaan niin perinteisten laulutyylien kuin kokeellisen improvisaation maailmoissa. Sirkan yhtyeistä tärkeimpiä ovat MeNaiset, Siba Folk Big Band ja Perriin Tyssit. Sirkkaa voi kuulla niin hanuristina tanssimusiikkiyhtyeissä kuin ääni-improvisoijana monitaiteisissa konteksteissa. Etelä-Savon maakuntataiteilijana hän on mm. nostanut eteläsavolaista arkistoista löytyvää kansanmusiikkia esille.

 

Markus Pesonen on palkittu säveltäjä, muusikko ja multimediataiteilija, joka toimii laaja-alaisesti musiikin, äänen ja kuuntelun parissa. Hän luo elämyksellisiä äänimatkoja, joissa alkuperäiseen musiikkiin yhdistyvät kenttä-äänitykset luonnosta. Markusella on musiikin maisterin tutkinto ja säveltäjän diplomi Rytmisestä musiikki konservatoriosta Kööpenhaminassa, mutta kyltymätön uteliaisuus on saanut hänet tutkimaan yli taiteen ja tieteen rajojen.

Yhteistyössä livesäestyksen toteutuksessa tapahtumat ja kokoukset matkailun moottorina -hanke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Teksti | Hanna Markkanen ja Jarkko Kääriäinen
Kuva | Veera Kolehmainen

kosonenpesonen_ kredVeeraKolehmainen.jpg

Piknikeväät Pizzanen a.o

Pizzanen a.o on kahden savonlinnalaisen kaveruksen pop-up -pizzeria, jonka maukkaita artesaanipizzoja pääset maistelemaan Riihisaaressa lauantai-iltana leffapiknikin yhteydessä klo 19-22.

Jokaisesta ostetusta pizzasta lahjoitetaan 10 % Unicefille Ukrainan sodan uhrien hyväksi.

bottom of page