Keskustelu: Ympäristöahdistus

 

Paneelikeskustelu kokoaa yhteen niin ympäristöpolitiikan asiantuntijoita kuin aktivisteja keskustelemaan omakohtaisesti ilmastoahdistuksesta, sen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja käsittelystä.

Ympäristöahdistus on parin viime vuoden aikana ollut enenevästi esillä julkisessa keskustelussa ja se koskettaa kasvavaa joukkoa suomalaisista. Etenkin se koetaan nuorten vaivaksi: hehän ovat niitä, jotka joutuvat ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa pisimpään elämään.

 

Mutta mitä ilmastoahdistus oikeastaan on ja mitkä ovat sen vaikutukset yksilöön ja yhteiskuntaan? Entä kuinka välttyä vaipumasta epätoivoon ja kanavoida ahdistus rakentavaksi voimaksi? Mikä merkitys taiteella ja elokuvilla on ympäristöahdistuksen ja muiden hankalien tunteiden käsittelyssä?

 

Paneelikeskustelu kokoaa yhteen niin ympäristöpolitiikan asiantuntijoita kuin aktivisteja keskustelemaan omakohtaisesti ilmastoahdistuksesta, sen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja käsittelystä. Keskustelun alustukseksi näytämme Carmen Baltzarin ilmastoahdistusaiheisen dokumentin Maailman Onnellisin Maa (2018, 22 min).

 

Keskustelijoina ohjaaja Carmen Baltzar, Greenpeace Suomen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen, ympäristöpolitiikan asiantuntija, tutkijatohtori Minna Santaoja (Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun Yliopisto) sekä ilmastoaktivisti Aino Falenius. Keskustelua moderoi Outi Silfverberg (Ympäristötiedon foorumi). 

Aika: 17.8. klo 15, kesto 1,5 h.

Paikka: Kulttuurikellarin alakerta

Liput: Vapaa pääsy

Maailman onnellisin maa

Mistä apua epäuskoon ja turhautuneisuuteen, kun omat valinnat askarruttavat maailman turmeltuessa ympärillä? Kaupunkinäkymä ilmastoterapeutin ikkunasta on tyyni: Suomeen ilmastonmuutoksen akuuteimmat vaikutukset eivät ole vielä ehtineet. Mutta terapeutin vastaanotolla istuvan milleniaalin mieli on täyttynyt globaaleista ongelmista, jotka ovat kiertyneet oman henkilökohtaisen elämän osa-alueisiin.

 

Ilmastoahdistus on kekseliäs ja ajankohtainen lähtökohta elokuvalle. On mielenkiintoista nähdä, miten aihetta tullaan tulevaisuudessa elokuvan ja taiteen kentässä käsittelemään.

Elokuva esitetään osanan ympäristöahdistuskeskustelua.
 

 

2018 / Suomi

Kesto: 22 min

Kieli: suomi

Tekstitys: englanti

Ikäraja: S

 

Ohjaus: Carmen Baltzar

Kuvaus: Carmen Baltzar

Leikkaus: Carmen Baltzar

SINFF 2016