Su 18.8. klo 17

Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#aktivismi

#ympäristöahdistus

#yhteentörmäyksiä

2018 / Islanti, Ranska, Ukraina

Kesto: 100 min

Kieli: venäjä

Tekstitys: englanti

Ikäraja: S

 

Ohjaus: Benedikt Erlingsson

Käsikirjoitus: Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson

Kuvaus: Bergsteinn Björgúlfsson

Leikkaus: Davíð Alexander Corno

Musiikki: Davíð Þór Jónsson

Tuotanto: Benedikt Erlingsson, Carine Leblanc, Marianne Slot


 

Woman at War

Harva tietää, että kuoronjohtajana toimiva Halla on totunnaisen kaupunkielämänsä ulkopuolella peräänantamaton ympäristöaktivisti, jonka tavoitteena on häiriköidä alumiinitehtaan toimintaa Islannin ylängöillä. Hänellä on oma yhden naisen sotavarustelunsa, ja iskun jälkeen hän kätkeytyy maisemiin kuin kameleontti. Eräänä päivänä menestyksekkään häirintäoperaation jälkeen Halla saa yllätyssoiton. Hänen kauan sitten jättämänsä adoptiohakemus on mennyt läpi, ja Ukrainassa häntä odottaa sodassa orvoksi jäänyt tyttö. Samaan aikaan valtio on valjastanut ajojahdin hänen nappaamisekseen. Miten Halla sovittaa yhteen tulevan adoption ja vaarallisen kutsumuksensa ekosoturina?

Vaikka elokuvan ekologinen teema on piinallinen ja pessimismiäkin nostattava, voi tätä mustalla huumorilla ja royandersonimaisilla outouksilla ryyditettyä tarinaa seurata melko kepein mielin. Hallan usko toimintaansa on suurempi kuin maata nielevät ja ekosysteemiä uhkaavat teollisuusjätit ja näiden talutusnuorassa oleva valtion koneisto. Ne eivät Hallaa vavisuta, sen sijaan hänen mieltään askarruttaa iänikuisen kuolematon kysymys, jonka itsenäisinkin nainen kohtaa: tuleeko hänen valita ura vai äitiys, eikä uralla tarkoiteta nyt yhteiskunnallisesti korrektia virkaa kuoronjohtajana. Jos hän ei hillitse kutsumustaan ekologisena sabotoijana, hautaako hän pienen tytön mahdollisuudet uuteen perheeseen ja turvattuun elämään?

Valmistumisvuotenaan elokuva voitti Pohjoismaisen neuvoston elokuvapalkinnon, ja European Film Awards asetti ehdolle Hallaa ja hänen kaksoissiskoaan Ásaa esittävän Halldóra Geirharðsdóttirin. Cannes'n elokuvajuhlilla elokuva voitti SACD-käsikirjoituspalkinnon ja oli ehdolla kriitikkojen sarjassa. 2019 elokuva voitti 10 Islannin Edda-palkintoa, muun muassa paras elokuva, vuoden ohjaaja ja vuoden näyttelijä.

Osta liput tästä!
 

SINFF 2016