Su 18.8. klo 15

Kuvalinna

Osta liput >

 

Teemat:

#erämaa yhteiskunnan peilinä

#yhteentörmäyksiä 

1971 / Australia / Iso-Britannia
Kesto: 96 min
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi
Ikäraja: 12

Ohjaus: Nicolas Roeg
Kuvaus: Nicolas Roeg
Leikkaus: Antony Gibbs, Alan Pattillo
Musiikki: John Barry
Tuotanto: Sit Litvinoff
 

Walkabout - erämaan vangit

Valkoinen teinityttö joutuu pikkuveljensä kanssa Australian takamaiden armoille. He kohtaavat aboriginaalipojan, joka on suorittamassa aikuistumisriittiään, walkaboutia. Poika päättää auttaa harhailevia kaupunkilaislapsia, ja yhdessä he lähtevät vaeltamaan läpi paahteisen erämaan. Mukana kulkevan matkaradion suoltamat viisaudet tuntuvat sitä kaukaisemmilta ja hyödyttömämmiltä, mitä pitemmälle kolmikko vaeltaa kadotettuun paratiisiin.

 

Walkabout – erämään vangit kuuluu australialaisen elokuvan uuden aallon merkkiteoksiin. Se on kuvaajana uransa aloittaneen Nicolas Roegin ensimmäinen kokonaan oma ohjaustyö. Edward Bondin laatima käsikirjoitus, jota Roeg kuvaili “14-sivuiseksi proosarunoksi”, pohjaa löyhästi James Vance Marshallin vuonna 1959 ilmestyneeseen romaaniin Walkabout. Koska käsikirjoitus oli epätavallisen lyhyt, elokuvan työryhmä luotti paljon improvisaatioon, ja Roegin tyylille uskollisesti Walkaboutin tarina kerrotaankin vahvasti kuvilla dialogin ollessa minimaalista. Tyhjentävä kuvakerronta ja päällekkäisleikkaukset haastavat lineaarisen aikarakenteen. Elokuva esittelee jotain uuden tuntuista, silti todellisuudessa jotain ikivanhaa – ehkä pelottavaakin, mutta kenties jotain, mistä ihminen sisimmässään haaveilee.


Elokuva kertoo kommunikaation hankaluudesta, oltiin sitten niin sanotussa sivistyneessä maailmassa tai Australian takamailla. Elokuvan nimeen viitaten tarinassa sivutaan myös aikuistumista, jota voi tarkastella jokaisen hahmon kautta. Elokuva herättää kysymyksen, mitä aikuistuminen tuo tullessaan valkoisessa jälkikolonialistisessa yhteiskunnassa elävälle ihmiselle. Toisin kuin teinitytön, pikkupojan mieli on ainakin toistaiseksi vapaa me ja muut -kahtiajaon henkisistä muureista, vaikka yhteistä verbaalista kieltä ei löydykään.

Osta liput tästä!

SINFF 2016