top of page
elonet_elokuva_115314 (1).jpg
Sompio -näytös

Sodan jälkeisessä jälleenrakennushuumassa ja taloudellisen hyödyn tavoittelemana valtiovalta sekä Kemijoki Oy valjastivat Kemijokisuun Isohaaran sähköntuotannolle ja piirsivät kartalle Lokan ja Porttipahdan tekoaltaat. 

 

Vuonna 1967 muuttui sompiolaisten elämä lopullisesti: tekoaltaiden alle jäi satoja neliökilometrejä arvokasta tutkimatonta suo- ja jokiluontoa, metsiä sekä kokonaisia kyliä. Aaltoihin jäi muun muassa  Euroopan suurin suosysteemi Posoaapa. 

 

Näytöksessä nähdään Niilo Heinon lyhytdokumentti SOMPIO (1962) jossa esitellään Sompion alueenluontoa ja kulttuuria ennen tekoaltaita. Lähes 30 vuotta myöhemmin kuvatussa dokumentissa HUKUTETTU MAA (1990) veden alle jääneiden kylien asukkaat pääsevät ääneen. Teema on yhä ajankohtainen nykypäivänä, kun viimeiset luonnontilaiset Kemijoen osat virtaavat pyritään valjastamaan saman energiayhtiön toimesta.

 

Sompio-näytös järjestetään yhteistyössä Suomen Luonto -lehden kanssa. Näytöksen jälkeen järjestetään keskustelu, jossa myös yleisö voi esittää kysymyksiä asiantuntijoille. Keskustelussa on mukana Sompion luonnonystävien Leena Pyhäjärvi sekä biologi Antti Ylitalo. Keskustelun juontaa Suomen Luonnon toimittaja, biologi Anna Tuominen.

Leena Pyhäjärvi on lokkalainen poronhoitaja-käsityöntekijä. Hän on tutkinut Lokan altaan rakentamisen vaikutuksia alueen luontaiselinkeinoihin.  Pyhäjärvi on aktiivinen luonnonsuojelija on ollut mukana muun muassa Soklin kaivoshankkeen vastustamisessa sekä toimii Sompion Luonnonystävät ry:ssä.

Antti Ylitalo on ympäristöasioita aktiivisesti seuraava biologi, joka on tehnyt pitkän virkauran ympäristöneuvoksena Itä-Suomen aluehallintovirastossa ja kalastusbiologina Oulun kalastuspiirissä. 
 

Sompio

Niilo Heino | Suomi | 1962 | 8 min | suomi | S 

Kypsä heinä lakoaa viikatteen edessä ja vesi loiskuu väärällään kalaa. Runollinen lyhytelokuva kertoo Sompion Lapin asukkaiden arjen askareista ja kulttuurista. Katsoja pääsee mukaan Mutenian kylän elonkorjuuseen, kun mesiangervo tuoksuu ja kesä on heleimmillään.

 

Elokuva on julkaistu vuonna 1962, vain viisi vuotta ennen kuin Lokan tekojärvi nielaisi osan kylästä ja muutti jokivarren maiseman peruuttamattomasti toisenlaiseksi.

Teksti: Anna Tuominen

Hukutettu maa

Tenho Raasakka | Suomi | 1990 | 48 min | suomi | S 

Vuonna 1967 vesi Luirojoessa alkoi nousta. Satojen neliökilometrien laajuinen tekojärvi nielaisi alleen Pohjolan avarimpien soiden rikkaan luonnon sekä jokivarren kylät. Yli kuusisataa ihmistä joutui evakkoon, taskussaan tukko rahaa ja vielä suuremmat lupaukset.

 

Sodan jälkeen Kemijoen ja sen latvahaarojen valjastamista ajettiin eteenpäin voimalla ja vauhdilla. Edes metsää ei hakattu järven tieltä, vaan puut jäivät hukkumaan pystyyn.

 

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin julkaistussa elokuvassa veden alle jääneiden kylien asukkaat pääsevät ääneen. Maiden mukana menivät myös elinkeinot, ja muisto menneestä on karvas. Siitä huolimatta halu jatkaa elämää kannustaa sopeutumaan muutokseen. Vanha yhteisö perinteineen tarjoaa vertaisten tukea.

 

Elokuva on yhä ajankohtainen nykypäivänä, kun viimeiset luonnontilaiset Kemijoen osat virtaavat yhä ahtaammalla saman energiayhtiön puristuksissa.

 

Teksti: Anna Tuominen

Screenshot 2022-05-31 at 16.29.48.png
Screenshot 2022-05-31 at 16.31_edited.jp
bottom of page