top of page
ShinGozilla_edited_edited.jpg
Yönäytös | Shin Godzilla - Godzillan paluu

Hideaki Anno, Shinji Higuchi | Japani | 2016 | 120 min | japani | tekstitys suomi | K12

SINFFin ensimmäinen yönäytös järjestetään yhteistyössä Savonlinnan Uuden Taidemuseon (SLUT) kanssa.

Godzilla Paluu on omalaatuinen kunnianosoitus yhdelle elokuvahistorian ikonisimmista hahmoista. Kyseessä on kauan jatkuneen elokuvasarjan 31. osa ja peräti kolmas reboot Japanissa, eli elokuvasarjan uudelleenkäynnistys.

Kuten monissa sarjan aiemmissa elokuvissa, saa tapahtumat tälläkin kertaa alkunsa omituisesta ilmiöstä. Jälleen kerran päättäjät kokoontuvat hätäistuntoon tuntemattoman mullistuksen vuoksi. Ja jälleen asukkaat liki voimattomina valmistautuvat luonnonvoiman lailla kaupunkeja runtelevan hirviön saapumiseen.
 

Suomessa ohjaaja Hideaki Anno tunnetaan parhaiten hänen mecha-animesarja Neon Genesis Evangelionista. Faneille ohjaaja on tuttu myös hänen tavastaan tuulettaa kaavoihin kangistuneita lajityyppielokuvien konventioita.
 

Hideaki Anno kunnioittaakin hirviöelokuvan perinteitä omalla tavallaan. Godzilla-hirviöt ovat elokuvasarjan aikana näyttäytyneet toisinaan uhkana ihmisille, mutta toisinaan myös ihmisten liittolaisina. Keskeistä elokuville kuitenkin on, että elokuvan "hirviö" on aina pääosassa. Hideaki Annon tulkinnassa ruutuaikaa saa hirviötäkin enemmän ihmiset ja Japanin köhivä hallintokoneisto. Virkamiesten neuvottomuudesta ja kaikkivoipaisuudesta revitään mustaa huumoria.
 

Elokuvasta voi löytää myös löyhän ympäristöteeman. Jo alkuperäinen 1950-luvulla julkaistu Ishirô Hondan ohjaama Gojira (1954) heijasteli japanilaisten traumoja 2. maailmansodan aikana käytetyistä ydinaseista. Niin ikään Hideaki Annon näkemyksen on tulkittu epäsuorasti käsittelevän Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden traumoja.


Godzilla paluu on kaikkea muuta kuin ryppyotsainen uudelleentulkinta. Siitä huokuu omaleimainen näkemys vuosikymmeniä ihailtuun elokuvasarjaan. Voisi myös veikata, että elokuvasarjan fanit ilahtuvat kuinka persoonalliselta Godzilla elokuvassa näyttää sarjan amerikkalaisiin elokuviin verrattuna.


Teksti | Juho Liukkonen

bottom of page