ruohometsän_kansa.jpg

Ruohometsän kansa


Elokuva näytetään osana Metsänäytöksen ohjelmaa

Aika:
Pe 20.8.2021 klo 21
(Metsänäytöksen bändi aloittaa klo 20)

Paikka:
Sulosaari

Liput 10€

Ohjaus: Martin Rosen, John Hubley

Käsikirjoitus: Martin Rosen, John Hubley

Leikkaus: Terry Rawlings

Musiikki: Angela Morley

Äänisuunnittelu: Ray Merrin, Bill Rowe

Tuotanto: Martin Rosen

1978 / Iso-Britannia

Kesto: 91 min

Kieli: englanti

Tekstitys: suomi

Ikäraja: K-12

#MATKA #LAJIENVÄLISYYS #KLASSIKKO #LIVEMUSA

Englantilaisella maaseudulla lauma jäniksiä erkanee yhdyskunnastaan lähteäkseen etsimään uutta asuinseutua. Matkan varrella lauma kohtaa monta muuttujaa, ja yhteenottoja sattuu vieraiden mutta myös oman lajin edustajien kanssa. Elokuva perustuu Richard Adamsin samannimiseen romaaniin vuodelta 1972. Eläväinen ja vivahteikas piirrosjälki hurmaa, ja elokuva palkittiinkin ilmestymisvuonaan parhaan animaatioelokuvan Saturn-palkinnolla.

 

Mieli alkaa helposti etsiä hahmojen välisistä kohtaamisista ja hierarkioista poliittisia ja uskonnollisia viitteitä, vaikka itse kirjailija onkin kieltänyt tarinansa olevan allegorinen. Luonto on kaunis mutta myös kova, ja siellä on yhtä lailla omat nokkimisjärjestyksensä. Elokuvan prologin luomiskertomusteemaa voi tarkastella myös luonnon monimuotoisuuden ja verkostoitumisen kuvauksena: tasapainon säilyttämiseksi “luoja on luonut” saaliille vihollisen mutta myös keinot selvitä.

 

Elokuvan sanotaan traumatisoineen hurjan määrän lapsia 70- ja 80-luvuilla sen väkivallan ja visuaalisten kuolemankuvauksien vuoksi. Punainen väri toistuu roiskuvana verenä ja tutussa maisemassa hohkaavana uhkana. Ohjaaja Martin Rosen ei ole pyydellyt anteeksi elokuvan raakuutta ja on muun muassa hämmästellyt, onko kuolemassa jotain, mitä lapsille ei tulisi esittää. Elokuvat rakentavat sukupolvikokemuksia ja voivat lähtemättömästi vaikuttaa katsojaan. Millainen olisi maailma ilman kollektiivisia elokuvatraumoja?

Teksti: Ella Karttunen