Taidenäyttely: Rosa Liksom: Linnut

Luontoelokuvafestivaalin taideohjelmassa nähdään kuvataiteilija ja kirjailija Rosa Liksomin näyttely.

Rosa Liksom on kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija ja kirjailija. Rempseästi rehellinen ja suoraan pohjoisesta tajunnasta ammentava tekijä tuo Savonlinnan kansainvälisille luontoelokuvafestareille lyhytelokuvan Finlandia - Kansallismaisema ja Kulttuurikellarin tiloihin levittyvän esinekooste- ja maalausinstallaation.

 

Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Paavo Halonen. Avajaisia vietetään lauantaina 17.8. klo 16 Kulttuurikellarissa. Tervetuloa!

Aika: Taidenäyttely 16.–18.8.

Paikka: Kulttuurikellari

Vapaa pääsy

Rosa Liksom: Finlandia - kansallismaisema


Afganistanilaisiin burkiin pukeutuneita naisia vaeltaa rauhallisesti suomalaisessa kansallismaisemassa neljänä vuodenaikana. Kuvat ovat hitaita, luontoa ja sen kiertokulkua kunnioittavia. Naiset burkissaan kommunikoivat ihmiskuntana suuren luonnon kanssa. Nämä katseettomat ja kasvottomat, mutta samalla suuresti läsnä olevat naiset sulautuvat jylhään kansallismaisemaan, mutta ovat toisaalta vieras ja etäännyttävä elementti. Pintatasolla elokuva käsittelee perinteistä suomalaisuutta ja monikulttuurista Suomea.


42 min / 2008 / Suomi / Ohj: Rosa Liksom / Ei dialogia / Tekstitys: - / Ikäraja: S    

Aika: pe 16.8. klo 16, la 17.8. klo 17.15 ja su 18.8. klo 16.

Paikka: Kulttuurikellarin alakerta

Vapaa pääsy

 

Rosa Liksom

Rosa Liksom asuu ja työskentelee Helsingissä. Jo vuosikymmenten ajan Liksom on ihastuttanut koti- ja ulkomaista kulttuuria maalauksillaan, kirjoituksillaan, näytelmillään ja videoteoksillaan.

 

Liksom varttui lapsuutensa pienessä lappilaisessa kyläyhteisössä meänkielisellä alueella. Hän muutti Helsinkiin vuonna 1977. Liksom on opiskellut antropologiaa ja yhteiskuntatieteitä Helsingissä, Kööpenhaminassa ja Moskovassa. Vuodet 1982–86 hän vietti Kristianian vapaakaupungissa Kööpenhaminassa, kunnes suuntasi vuonna 1986 tutkimusmatkalle Siperiaan ja Mongoliaan. Pari vuotta myöhemmin hän matkusti kommunistiseen Kiinaan ja sen jälkeen Austiniin Texasiin. Sittemmin Liksom on viihtynyt pysyvämmin Helsingissä.

 

Kirjallisten teosten lisäksi Liksom on maalannut ja tehnyt lyhytelokuvia vuodesta 1985. Lisäksi hän on tehnyt sarjakuvia, värityskirjan ja lastenkirjoja.

SINFF 2016