top of page

Vuoden 2022 ensimmäiset elokuvat on julkistettu

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali pureutuu tänä kesänä energiantuotannon ja -kulutuksen ytimeen. Ohjelmiston ensimmäiset viisi elokuvaa julkaistaan tänään, joista Suomen ensi-iltoja ovat NUCLEAR FOREVER ja CARBON - UNAUTHORIZED BIOGRAPHY. Festivaalin tarjonnasta nautitaan 18.-21.8.2022. Sarjalippujen myynti alkaa tänään ja yksittäisiin näytöksiin ja tapahtumiin liput tulevat myyntiin heinäkuussa.


Suomen ensi-illoissa esillä hiilen filosofinen olemus sekä ydinvoima


Tähdistä syntynyt, meissä itsessämme kiertävä hiili kytkeytyy kaiken elämän syntyyn, sillä on voima luoda ja tuhota. Suomen ensi-iltansa Savonlinnassa saava CARBON - UNAUTHORIZED BIOGRAPHY (2022) on omaperäinen ja kiehtova tiededokumentti, joka valottaa hiilen materiaalista ja filosofista olemusta upeasti visualisoituna.


Suomessa ensi-iltansa näkee myös Castren Raun dokumentti NUCLEAR FOREVER (2020), jossa seurataan Saksan siirtymää pois ydinvoiman käytöstä vuoteen 2022 mennessä. Pala palalta purettavissa ydinvoimaloissa maailmaa turvataan säilömällä tuhansia tonneja radioaktiivista jätettä. Näkymättömän uhan kauhukuvastosta avautuu kolkko maisema aiheen monimutkaisuuteen.


Ympäristöongelmien ratkaisuun yhteyksien ja yhteistyön avulla antavat monipuolista näkökulmaa sienet. Dokumenttielokuva THE MUSHROOM SPEAKS (2021) tarkastelee sientä biologisesta, antropologisesta, psykologisesta, jopa kosmologisesta näkökulmasta. Ympäri maailmaa kuvattu tutkimusmatka tutustuttaa sienten liittolaisiin, jotka etsivät sienen ominaisuuksista uudistumisen, elvyttämisen ja yhdistymisen mahdollisuuksia.


Suomen ensi-illassa CARBON - UNAUTHORIZED BIOGRAPHY (2022)


Jäätikkökaivojen syvyyksistä vesikonsertin äärelle


Kolme maailman johtavinta jäätikkötutkijaa vievät katsojan ennennäkemättömälle tutkimusmatkalle ja immersiiviselle seikkailulle Grönlannin majestettiselle jäätikölle uutuusdokumentissa INTO THE ICE (2022). Tutkijakolmikko Alan Hubbardia, Dorthe Dahl-Jensen ja Jason Boxi lähtevät ottamaan selvää mitä jää voi kertoa ilmastonmuutoksesta, menneestä ja tulevaisuudesta.


Oheisohjelmistossa ääneen päästetään vesi. Äänitaiteilijoiden Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen sekä valo- ja videotaiteilija Pietu Pietiäisen yhteistyössä tekemässä Vesikonsertissa vedellä luodaan pulppuavia ja nyrjähtäneitä rytmejä. Instrumentteina toimivat kehot, elektroniikka, gongi ja erilaiset löytöesineet. Saimaan aaltojen alla elää niin norppa, kuin Juha “Norppa” Taskisen elämäntyö. NORPPAMIEHEN TESTAMENTTI (2021) on läpileikkaus 40-vuotisesta asiantuntijatyöstä saimaannorpan suojelemiseksi ja tiedon eteenpäin jakamisesta oppipojalle. Näytöksen yhteistyökumppanina on Etelä-Savon maakuntaliitto. Tuttuun tapaan myös Metsänäytös ja Elokuvapiknik kuuluvat vuoden 2022 ohjelmistoon.


Uutuusdokumentti INTO THE ICE (2022) Koululaisnäytökset takaisin teattereihin

Luontoelokuvafestivaali järjestää myös koululaisnäytöksiä Savonlinnan seudulla. Yläkoululaisten on mahdollista nähdä uutuusdokumentti ELÄINOIKEUSJUTTU (2022), joka kertoo Sailasta, intohimoisesta eläinaktivistista, jonka sisko Mai on aina ollut hänen suurin aktivisti-idolinsa. Main vaihdettua aktivismin politiikkaan Saila pelkää, että hänen siskostaan tulee osa järjestelmää, jota vastaan he yhdessä taistelivat. Sailan toivo kuitenkin herää, kun Mai saa hallitusneuvotteluissa paperin vuosikausia odotetusta eläinlain uudistuksesta omiin käsiinsä.

Alakoululaisille esitetään latvialaisanimaatiota nimeltä JACOB, MIMMI JA PUHUVAT KOIRAT (2019), jossa lapset ja koirajengi pitävät asuinympäristönsä puolia rakennustyömaan uhatessa.

Pääkuva: Ossi Saarinen

Comments


bottom of page