top of page

Luontoelokuvafestivaali tarjoili monipuolisen ohjelmiston kulttuurinnälkäisille festivaalivieraille

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali järjestettiin 19.–22. elokuuta. Festivaalin luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia yhdistäviä teemoja olivat matka, lajienvälisyys ja alkuperäiskansat. Festivaalilla keskusteltiin matkustamisesta maata pitkin, sekä alkuperäiskansojen kulttuuriympäristöstä. Kokoontumisrajoitusten myötä useat näytökset ja tapahtumat myivät loppuun. Tapahtumassa vieraili yhteensä 2 500 festivaalivierasta.

Metsänäytös Sulosaaressa Savonlinnassa. Kuva Ella Karttunen.

Lajienvälisyys teema, merten muoviroskat ja ensi-illat kiinnostivat – suosituimmat näytökset Kurjenpojan pitkä matka sekä Sámi filbma ja Covid-19

Suosituin elokuva oli dokumentaristi Jouni Hiltusen Kurjenpojan pitkä matka, joka sai Suomen ensi-iltansa festivaalilla. Suosituimpien elokuvien joukossa olivat myös tekijä- ja asiantuntijavieraiden tähdittämät saamelaislyhytelokuvat Sámi filbma ja Covid-19, Juha Taskisen ohjaama paikallisdokumentti Kettu ja haudankaivaja, sekä beachcombaajista kertova Anna Antsalon elokuva Meren tuomat. Useat näytökset myivät loppuun, kuten kotimaiset elokuvat Meren tuomat, Kurjenpojan pitkä matka sekä näytöksessä paikalla olleen Mika Mattilan Carnival Pilgrims - Ikuiset vaeltajat. Suomen ensi-iltaelokuvat The Ants and The Grasshopper sekä Cemetery olivat myös loppuunmyytyjä.

Festivaali järjesti neljä koululaisnäytöstä elokuvateatterissa ja etänäytöksiin ilmoittautui yli 350 oppilasta. Yläkoululaisille ja lukiolaisille näytettiin I Am Greta, kun taas alakoululaiset näkivät elokuvan Ainbo-Amazonin sademetsän rohkein tyttö ennakkonäytöksissä. Elokuviin tuotettiin myös oppimateriaalit yhdessä Luonto-Liiton ja Greenpeacen kanssa. Luontoelokuvafestivaalin järjestäminen sai kiitosta yleisöltä ja kulttuuri kuulemma tuntui luissa ja ytimissä saakka. Kiitosta annettiin jälleen myös ohjelmiston monipuolisuudesta, kommentoi ohjelmapäällikkö Minna Nurmi tyytyväisenä.

Saamelaislyhytelokuvasarjan jälkeen Kukka Ranta ja Janne Hirvasvuopio keskustelivat kulttuuriympäristöstä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Kuva Sami Sorasalmi.

Kasvit vastasivat musiikista Metsänäytöksessä ja Litku Klemetti esiintyi ensi kertaa Savonlinnassa

Sulosaaren kallioilla järjestettiin tuttuun tapaan perjantaina Metsänäytös, joka oli loppuunmyyty. Näytöstä ennen esiintyi Band of Weeds, jotka muuntivat kasvien sähkönjohtavuuden vaihtelut ihmiskorvan kuultavaksi musiikiksi. Hypnoottisen keikan jälkeen valkokankaalla nähtiin animaatioklassikko Ruohometsän kansa.

Riihisaaren Elokuvapiknik kokosi yhteen yli 300 festivaalivierasta. Tunnelma oli yleisön mukaan koskettava, kun pitkästä aikaa sai nauttia elokuva- ja musiikkikokemuksesta yhdessä. Marko Haavisto duo soitti elokuvista tunnettuja sävelmiä ja illan kruunasi kuvausmaisemiinsa palaava Kaurismäen veljesten Saimaa-ilmiö. Perjantain festivaaliklubilla Kulttuurikellarilla esiintyi Litku Klemetti yhtyeineen. Litku esiintyi ensi kertaa Savonlinnassa ja keikka myi loppuun jo reilu viikkoa ennen tapahtumaa. Keikasta nautti 115 festivaalivierasta.

Oheistapahtumia oli elokuvien lisäksi tänäkin vuonna monipuolisesti. Näyttelyinä olivat Tapio Vanhatalon Juicen saimaa-ilmiö valokuvina, sekä Ville Erkki Tarken valokuvainstallaatio Savonlinnasta. Keskustelutilaisuuksissa pohdittiin Kukka Rannan ja Janne Hirvasvuopion johdolla miten alkuperäiskansojen oikeudet kytkeytyvät ympäristökysymyksiin. Maata pitkin matkustamisesta jaettiin monipuolisesti näkökulmia ja kokemuksia yleisön ja asiantuntijavieraiden, Kati Kelolan ja Aino Huilajan, kesken.

Tunnelmallinen Elokuvapiknik nautittiin Riihisaaressa. Kuva Ella Karttunen.

Luontoelokuvafestivaali oli erittäin onnistunut poikkeusjärjestelyistä huolimatta

Festivaalin koronaturvallisuuden eteen tehtiin paljon töitä ennakkoon ja festivaalin aikana. Kokoontumisrajoitusten vuoksi esityspaikkojen kapasiteetit olivat rajoitettuja, joten kävijämäärät jäivät aiempiin vuosiin nähden pienemmiksi. Festivaalia kehitetään jatkuvasti ja tänä vuonna keskityttiin saavutettavuuden parantamiseen lisäämällä informaatiota tapahtuman nettisivuille ja tarjoamalla ensi kertaa MovieReading-kuvailutulkkauksen näkövammaisille Meren tuomat elokuvassa. - Rajoituksista huolimatta festivaali on sujunut erittäin hyvin ja kävijöillä on ilmiselvästi ollut kulttuurinnälkä. Oli ihana päästä järjestämään festivaalia vuoden tauon jälkeen, festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen fiilistelee. Luontoelokuvafestivaalin lämminhenkinen tunnelma ja maine hyvän fiiliksen festivaalina toi kaupunkiin jälleen yli 40 talkoolaista eri puolilta Suomea. Festivaali järjestetään enimmäkseen talkoovoimin.

Turvallisen festivaalikokemuksen eteen tekivät töitä niin yleisö, tekijä- ja asinatuntijavieraat, kuin koko festivaali. Kuva Ella Karttunen.

Comments


bottom of page