Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali on julkistanut ensimmäiset kahdeksan elokuvaa ja tapahtumaa tälle vuodelle. Festivaalin ohjelmistossa nähdään luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia, musiikkia, taidetta, sekä keskusteluja. Mukana on muun muassa Pohjoismaiden ja Suomen ensi-iltoja, risteilyä maailman viimeisellä höyrylotjalla sekä lepakkoretki Olavinlinnan kupeessa. Festivaalista nautitaan ensi kertaa nelipäiväisenä 19.-22.8.2021. Lipunmyynti festivaaleille alkaa kesällä.
Ensi-illoissa esillä lajienvälisyys sekä ilmastokriisi
Hollantilaisen eläinsuojan ilot ja lemmikin omistajien välinpitämättömyyden jäljet nostetaan esiin Pohjoismaiden ensi-illassa SHELTERED (2020). Saskia Gubbelsin ohjaama dokumentti herättää ajatuksia siitä, millaisia mahdollisuuksia ja ristiriitaisuuksia lajien välisestä vuorovaikutuksesta voi kuitenkin syntyä.
Suomen ensi-illassa valkokankaalle heijastuu tuore Phie Ambon ohjaama tanskalaisdokumentti 70/30 (2021). Dokumentti seuraa Tanskan ilmastosta, energiasta ja julkisista palveluista vastaavan ministerin Dan Jørgensenin ja luonnonsuojelijoiden taistelua kestävämmän tulevaisuuden puolesta politiikan kentällä.
Sheltered (2020) Kestävän matkailun ja lajienvälisyyden teemat näkyvät tapahtumissa ja elokuvissa Festivaalin teemoja ovat tänä vuonna muun muassa matkustaminen ja lajien väliset vuorovaikutussuhteet. Teemoja lähestytään paitsi elokuvien, myös oheisohjelmiston ja keskustelujen kautta.
Kestävää matkailua ja siihen liittyviä kysymyksiä käsitellään festivaalin asiantuntijaseminaarissa. Martin Rosen klassikkoanimaatio RUOHOMETSÄN KANSA (1978) puolestaan kertoo rakennustyömaata pakenevan kaniyhdyskunnan matkasta kohti uutta asuinseutua ja matkan varrella sattuvista hätkähdyttävistäkin kohtaamisista paitsi vieraiden, myös oman lajin edustajien kanssa. Festivaalin elokuvat tarjoavat näkökulmia antroposentrisen maailmankuvamme ulkopuolelle ja toisten lajien maailmoihin. Maeve Brennanin dokumentti LISTENING IN THE DARK (2018) avaa ihmisille ulottumattoman äänimaailman kuvaamalla lepakoiden aisteja ja elinympäristöä. Ihmisten toimet kaikuvat ympäristöömme hätkähdyttävän laajasti. Juha Taskisen KETTU JA HAUDANKAIVAJA (2020) -elokuva esittelee ITE-taiteilija Marko Ruuskasen ajatuksia hänen saatellessaan vainajia takaisin osaksi luonnon kiertokulkua seuranaan Kaapo-kettu ja muut eläinystävät. Jokainen lyömästä lakannut sydän jättää maan päälle jälkensä.
Tapahtumissa risteily höyrylotjalla, Litku Klemetti ja Lepakkoretki
Festivaalin aikana pääsee risteilemään maailman viimeisellä 107-vuotiaalla puurunkoisella tervahöyrylaiva S/s Mikolla Saimaan aalloilla. Lepakkoretkelle Olavinlinnan tuntumaan johdattaa luonto-opas Elina Enho ja retkeilijät pääsevät kuuntelemaan lepakoiden kaikuluotainääniä detektorin avulla. Perjantaina Kulttuurikellarissa järjestettävällä Festivaaliklubilla Litku Klemetti tanssittaa festarikansaa viisihenkisen bändinsä kanssa.
Näytökset koululaisille Järjestämme myös koululaisnäytöksiä Savonlinnan ala- ja yläkoululaisille festivaaliviikolla. Koululaisnäytöksissä pyörivät I AM GRETA (2020), dokumentti Greta Thunbergin matkasta ja taistelusta maapallon selviytymisen puolesta, sekä AINBO - AMAZONIN ROHKEIN TYTTÖ (2021) -elokuva, joka kertoo sademetsässä asuvan nuoren tytön kotia uhkaavasta tuhosta.
Leffapiknikin yleisöä Riihisaaren kallioilla Savonlinnassa.
Festivaalin taustaa
Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali on toiminut ympäristön, luonnon ja taiteen kohtaamispaikka jo vuodesta 2010 lähtien. Festivaalin tavoitteena on lisätä ympäristöteemaisen elokuvan ja luonnon monimuotoisuuden arvostusta kaikissa ikäluokissa. Festivaaliviikonlopun viimeisin kävijäennätys on vuodelta 2019, jolloin kävijöitä elokuvissa ja tapahtumissa oli lähes 4 000. Esityspaikkoina toimivat muun muassa Savonlinnan Kulttuurikellari, elokuvateatteri Kuvalinna, Riihisaari sekä Sulosaari.
Comments