top of page

Koko ohjelmisto julki – juhlavuonna kohtaavat klassikot, ajankohtaisuus ja venäläinen elokuva


Luontoelokuvafestivaali valtaa Savonlinnan 16.–18.8.2019. Kymmenettä kertaa järjestettävän festivaalin koko ohjelmisto on julkistettu. Juhlavuotta vietetään filmiajan klassikoiden, uuden sukupolven ympäristöliikkeen sekä venäläisen elokuvan äärellä monipuolista oheisohjelmaa unohtamatta.

Vuosittaan uuden kävijäennätyksensä tehnyt festivaali on jo vuosikymmenen ajan nostanut elokuvien avulla esiin luonnon monimuotoisuuteen ja muihin ympäristöaiheisiin liittyviä tärkeitä teemoja. – Ympäristön merkitys on noussut osaksi laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Meidän tehtävä on viedä tätä keskustelua eteenpäin esittelemällä sitä luonto- ja ympäristöteemaisten elokuvien tarjoamien näkökulmien kautta, festivaalijohtaja Annakaisa Vänttinen kertoo.

Juhlavuoden teemoina filmiajan klassikot, uuden ympäristöahdistus, venäläinen elokuva ja erämaa

Savonlinnassa esitetään elokuussa kaikkiaan yli 20 luonto- ja ympäristöaiheista elokuvaa. Ohjelmistossa nähdään uutuusdokumenttien ohella myös ennätysmäärä fiktioelokuvaa ja filmiajan klassikoita.

– Juhlavuoden ohjelmisto rakentuu vahvojen teemojen ja elokuvien välille syntyvien yhtymäkohtien ympärille. Ohjelmistossa kurkataan menneisyyteen, tarkastellaan nykyisyyttä ja katsotaan tulevaan, ohjelmapäällikkö Minna Nurmi kertoo.

Yksi teemoista on venäläinen elokuva. Ohjelmistossa nähdään mm. antropologista jakuutinkielistä fiktiota ja Venäjälle sijoittuvia elokuvahistorian merkkiteoksia, kuten Akira Kurosawan Dersu Uzala ja Mikhail Kalatozovin Älä odota kirjettä, joita molempia yhdistää myös yhteiskuntaa peilaavan erämaan teema. Dersu Uzala -näytöksen yhteydessä käsitellään luonnon ja ympäristön roolia monikansallisessa venäläiselokuvassa Venäjä-tutkija ja toimittaja Pentti Straniuksen luennoimana.

Tuoreet tiededokumentit Genesis 2.0 ja Suomen ensi-iltansa saava Human Nature sukeltavat geeniteknologian kiehtoviin, eettis-moraalisiin kysymyksiin. Millaisia uhkakuvia elämän jatkumon peukalointi ruokkii?

Festivaalilla nähtäviä Suomen ensi-iltoja ovat myös Amazonin alkuperäiskansojen luontosuhdetta käsittelevä A Tree is like a man sekä uuden sukupolven ympäristöliikettä seuraava Youth Unstoppable. Ajankohtaiseksi teemaksi nousee myös ympäristöahdistus. Teemaa käsitellään mm. kotimaisessa dokumentissaMaailman onnellisin maa sekä paneelikeskustelussa, jossa kuullaan ympäristöpolitiikan asiantuntijoita ja aktivisteja keskustelemassa sen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Muita kotimaisia elokuvia ovat Riikka Kaihovaaran Kallonmetsästäjät, Milja Viitan kokeellinen Eläinsilta U-3033sekä Petteri Saarion koko perheen elokuva Vedenneito. Lue kaikkien elokuvien esittelyt tästä.

Oheisohjelmassa festariklubit, resiinaretkiä raiteilla, leffabrunssi sekä ulkoilmanäytöksiä metsässä ja saaressa

Vaikka festivaalin ytimessä on elokuva, luonnon ja ympäristön kokemuksellisuus on tärkeässä osassa. Tarjolla on musiikkia, taidetta, työpajoja sekä ulkoilmanäytöksiä metsässä ja saaressa. Festivaalin voi kokea tänä vuonna ainutlaatuisella tavalla puussa nukkuen, kun festarivieraille tarjotaan mahdollisuus majoittua Tentsile Campissa.

Taideohjelmassa nähdään kansainvälisesti tunnetun kuvataiteilijan ja kirjailijan, Rosa Liksomin, näyttely. Liksom tuo Kulttuurikellariin esinekooste- ja maalausinstallaation sekä suomalaisuutta ja monikulttuurista Suomea käsittelevän lyhytelokuvansa Finlandia - Kansallismaisema. Näyttelyn on kuratoinut kuvataiteilija Paavo Halonen.

Elokuvaelämyksestä voi tänä vuonna nauttia myös samalla herkullisen lähiruoka-aamiaisen äärellä.Leffabrunssin elokuvana nähdään Kamchatka Bears. Life Begins. Venäläisdokumentti seuraa kahta karhuemoa poikasineen Etelä-Kamchatkan suojelualueella Euraasiassa.

Iltaisin tanssitaan Suomen eturivin muusikoiden tahdissa. Perjantai-illan päättää oivaltavaa, rytmillisesti tarttuvaa ja teksteiltään maanläheistä musiikkia esittävä Pietarin Spektaakkeli. Lauantain festariklubillatanssitaan jazzin tahdissa, kun saksofonisti, säveltäjä ja orkesterinjohtaja Mikko Innanen saapuu Kulttuurikellariin Tripod-yhtyeineen. Yhtyeeseen kuuluvat Innasen lisäksi Suomi-jazzin taiturit Antti Lötjönen jaMika Kallio.

Tunnelmallinen Elokuvapiknik lyhytelokuvineen järjestetään tuttuun tapaan Riihisaaressa. Myös Metsänäytösjärjestetään jälleen Sulosaaressa Lettukahvila Kalliolinnan kupeessa. Illan ohelmassa nähdään lyhytelokuvia ja kuullaan äänitaiteilijoiden Juha Valkeapään ja Juhani Liimataisen Lintukonsertti.

Suomen Luonto -lehden kanssa yhteistyössä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa kuullaan, kuinka retki- ja luontokuvat syntyvät sosiaalisessa mediassa ja aikakauslehdessä. Puhujina AD Nanna Särkkä ja retkeilytoimittaja, valokuvaaja Markus Sirkka sekä Ossi Saarinen, jonka upeilla luontokuvilla on Instagramissa jo 170 000 seuraajaa.

Koko perheelle ohjelmassa mm. taidetyöpaja, Nukketeatteri Sytkyjen Pessi ja Illusia ja perinteeksi muodostunut Rölli-näytös. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa sienten monimuotoista maailmaa tutkiva sieniretki, luonnon hyvinvointivaikutuksia esittelevä keskustelu ja aistipolku sekä performatiivinen mocktail- ja cocktailbaari.


bottom of page