top of page

Ensimmäiset elokuvat julki – meriteema näkyy uutuusdokumenteissa


BLUE-elokuva johdattaa katsojansa matkalle, jolla tarkastellaan merien kriittistä nykytilaa.

Luontoelokuvafestivaali järjestetään 17.–19.8.2018. Festivaalilla nähdään laaja kirjo kotimaisia ja kansainvälisiä luonto- ja ympäristöaiheisia elokuvia. Yksi tämän vuoden kantavista teemoista on meri. Ohjelmistoon on varmistunut kaksi Suomen ensi-iltansa saavaa tuoretta dokumenttia: Anote´s Ark ja Blue.

Kanadalaisdokumentti Anote´s Ark kertoo Tyynenmeren saarivaltio Kiribatista, joka on vaarassa kadota ilmastonmuutoksen aiheuttaman merenpinnan nousun vuoksi. Saaren asukkaat ovat pian maailman ensimmäisiä ilmastonmuutospakolaisia.

Australialaisdokumentti Blue johdattaa katsojan matkalle, jolla tarkastellaan merien kriittistä nykytilaa. Vuoteen 2050 mennessä merissä tulee olemaan enemmän muovia kuin kalaa. Dokumentti pyrkii löytämään ratkaisuja pelkän ongelmien osoittamisen sijaan.

Lisäksi ohjelmistossa nähdään tanskalainen dokumentti BUGS, joka käsittelee hyönteisten käyttöä elintarvikkeena. Elokuvassa seurataan kokeista ja tutkijoista koostuvan Nordic Food Lab -ryhmän matkaa maailmalle, hyönteisiä jo ravintonaan käyttävien yhteisöjen pariin. Dokumentti pohtii, voisivatko hyönteiset tarjota ratkaisun maailman ruokapulaan ja ravintomme aiheuttamiin ympäristöongelmiin.

Kotimaisten elokuvien osalta ohjelmistoon ovat varmistuneet Eläimen kuva ja Heijastuksia. Eläimen Kuva on Perttu Saksan poeettinen dokumenttielokuva, joka tarkastelee ihmisen ja eläimen suhdetta luontokuvaaja-kirjailija Heikki Willamon ajatusten kautta. Verneri Pohjolan ja Mika Kallion elokuvaan säveltämä musiikki yhdistyy pohjoiseen kuvamaailmaan ja toimii kielenä ihmisen ja eläimen välillä.

Heijastuksia on Georg Grotenfeltin videoessee von Wrightin maalariveljeksistä. Se herättää taiteiljaveljesten lintu- ja maisemamaalaukset eloon pohtien samalla taiteen ajatonta olemusta ja luonnon merkitystä.

Festivaali tuo Savonlinnaan musiikkia, taidetta ja ulkoilmanäytöksiä

Elokuvien lisäksi festivaali tuo Savonlinnaan paljon oheisohjelmaa, kuten työpajoja, live-musiikkia ja taidetta.Biotaiteilija Antti Tenetz tuo Savonlinnaan paikkasidonnaisen, kaupunkitilaan sijoittuvan Musta joki - Black River -teoksen, jonka pohjana toimivat Olaus Magnuksen tarina Olavinlinnan ohi virtaavasta mustasta virrasta sekä kalliomaalaukset Kolovedellä ja Astuvansalmella. Taideohjelman kuraattorina toimii Paavo Halonen.

Kehollisen kuuntelun työpaja vie somaattiselle äänimatkalle kolmiulotteiseen äänimaisemaan, joka koostuu erilaisista luonnon äänistä ja akustisesta musiikista kolmiulotteisesti nauhoitettuna.

Jo perinteiksi muodostuneet elokuvapiknik sekä festivaaliklubi tuovat Savonlinnaan tunnelmaa taas ensi kesänä. Suosittu elokuvapiknik järjestetään Riihisaaressa neljättä kertaa tulevana kesänä. Sulosaaressa järjestettävässä ulkoilmanäytöksessä puolestaan yhdistetään runous ja elokuva.

Lisäksi festivaaliviikonlopun ohjelmassa nähdään muun muassa festivaaliklubi, asiantuntijaseminaari ja ohjelmaa koko perheelle.Lisää tietoa ohjelmistosta, festivaaliklubin esiintyjästä sekä oheistapahtumista luvassa kevään ja kesän aikana.

Ohjelmisto julkaistaan kokonaisuudessaan kesäkuussa.


bottom of page