top of page
09_Strahlenraum_rot.jpeg
Nuclear Forever

Carsten Rau | Saksa | 2020 | 94 min | saksa, ranska

Castren Raun kokopitkä dokumentti Nuclear Forever on tasapuolinen ja kiihkoton katsaus ydinvoiman ikuisuuteen. Saksa sulkee ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä keskittyäkseen uusiutuvaan energiatuotantoon. Pala palalta purettavissa ydinvoimaloissa maailmaa turvataan säilömällä tuhansia tonneja radioaktiivista jätettä. Näkymättömän uhan kauhukuvastosta avautuu kolkko maisema aiheen monimutkaisuuteen.

Aina voimme sanoa, että ihmiskunnan on vähennettävä kulutusta. Tätä ei näillä näkymin ole tapahtumassa, ja paradoksaalisesti tarvitsemme energiaa, vuosikymmeniä ja miljoonia euroja energialaitoksen purkamiseen ja näennäisesti turvalliseksi tekemiseen. Monelle rakas, pitkäikäinen ja ylpeyttä herättävä työpaikka muokkaa nyt työnkuvat uusiksi, ja kuluneet opasteet voimalan käytävillä näyttävät tietä purkamisprosessissa. Entä mikä on mieliala sammuvan ydinvoimalan ympärillä, tupruttaviin jäähdytystorneihin kiintyneiden asukkaiden keskuudessa? Nuclear forever ja nuclear 4-ever.

Elokuva sai ensi-iltansa lokakuussa 2020 DOK Leipzig -dokumenttielokuvafestivaaleilla Saksassa. Sittemmin monet kysymykset Euroopan energiatuotannosta ovat saaneet uusia kierroksia, viimeksi helmikuussa 2022 Venäjän aloittaman hyökkäyksen seurauksena. Venäläiseen kaasuun tukeutuminen liittyy suoraan ydinvoimakysymykseen, mikä tuo dokumenttin katseluun uudenlaista vinkkeliä kaksi vuotta sen valmistumisen jälkeen.

Teksti | Ella Karttunen

bottom of page