top of page
Norppamiehen testamentti lehdistökuva. Juha Taskinen ja Oskari Saunisto vetävät keinopesää
Norppamiehen testamentti

Pekka Heikkinen | Suomi | 2021 | 53 min | suomi | Ikäraja S

Suomen tunnetuin norppakuvaaja ja norppien suojelija Juha ”Norppa” Taskinen on tehnyt elämäntyönsä  Saimaalla. Uhanalaisen saimaannorpan kuvaaja on toiminut asiantuntijana ja yliopiston tutkijoiden apuna tärkeimpänä tavoitteenaan rakkaan norpan suojeleminen. 

 

Vaikka norppakanta on saatu sitkeällä työllä nousemaan sadasta yksilöstä reiluun neljäänsataan hylkeeseen, on suojelun tiellä vielä monta mutkaa. Kun Juha Taskinen nostaa vedestä verkkoihin sotkeutuneen ja hukkuneen norpan, on suru ja turhautuminen käsin kosketeltavaa. Norppamies on ollut vahvasti mukana vaikuttamistyössä kotikunnassaan ja laajemminkin. Vuosia jatkuneet suojelusodat uuvuttivat kuitenkin norppien suojelijan ja neljänkymmenen norppavuoden jälkeen Taskinen päättää ryhtyä kalastajaksi. Kalastusvälineinä miehellä on norppaturvalliset katiskat ja rysät.

 

Haukiniemen kylällä sukunsa tilalla asuva Juha Taskinen tunteen Saimaan kalliorantojen viiksekkään norpat kuin omat taskunsa. Hän haluaa norppatyölleen jatkajan ja antaa kameransa naapurin pojalle, Oskari Saunistolle.  Konkari opettaa oppipojalleen norppien kuvauksen saloja ja tutustuttaa jatkajansa vanhoihin norppatuttuihin sekä kevään karvaisiin kuutteihin. Lämminhenkistä elokuvaa siivittää omintakeinen savolainen huumori ja luonnon suojelemisen syvä polte.

 

Näytöksen alkusanat lausuu Taru Tähti Etelä-Savon Maakuntaliiton kulttuurikoordinaattori. Dokumentin jälkeen järjestetään keskustelu, johon osallistuu Juha TaskinenOskari Saunisto, sekä Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen. Keskustelun vetää Jari Ilmonen Metsähallituksesta. Aiemmasta tiedosta poiketen ohjaaja Pekka Heikkinen ei valitettavasti pääse osallistumaan keskusteluun sairastapauksen vuoksi. Näytöksen jälkeen Suomen luonnonsuojeluliitto esittelee norppaturvallisten katiskojen tekemistä. 

 

Näytöksen yhteistyökumppanina toimii Etelä-Savon Maakuntaliitto.


Teksti | Annakaisa Vänttinen

Kuva | Markku Tissarinen

bottom of page