meren_tuomat_kuva1.jpg
Meren tuomat

Liput tulevat myyntiin heinäkuussa 2021.

Ohjaus: Anna Antsalo

Käsikirjoitus: Anna Antsalo

Kuvaus: Anna Antsalo, Susumu Miyazu

Leikkaus: Okku Nuutilainen

Musiikki: Tapani Rinne

Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa

Tuotanto: Juha Löppönen, Venla Hellstedt

2021 / Suomi

Kesto: 57 min

Kieli: englanti, japani, hollanti

Tekstitys: suomi, ruotsi

Ikäraja: S

Beachcombaajat ovat henkilöitä, jotka etsivät ja keräävät rannoilta erilaisia asioita ja esineitä. Anna Antsalon Isossa-Britanniassa, Japanissa ja Hollannissa kuvaama dokumentti Meren tuomat seuraa beachcombaajia, joita yhdistää huoli ympäristöstä. Aallot kuljettavat kaukomailta orgaanisia kappaleita, jotka kertovat luonnon mekanismeista ja kenties myös ympäristön tilasta. Muovi puolestaan on löytänyt epäedullisen asuinpaikkansa valtameristämme, jossa se ei ravitse, vaan näännyttää.

 

Keräilijöillä on omanlaisensa intohimo löydöksiään kohtaan. Muoviset “meren antimet” avaavat jännittäviä, nostalgisiakin kulttuurihistoriallisia näkymiä. Meren haalistamalla ja muovaamalla esineellä on aina elinkaarensa, mutta arkeologiseen näkökulmaan tuo mielenkiintoisen nyanssin se, että rannoilta löytyneet tusinaesineet eivät välttämättä ole koskaan ehtineet kuulua kenellekään. Erityisesti leluissa ja koriste-esineissä on jotain perin irvokasta: lapselle iloa tuottava esine on muuttunut luonnon murheeksi, ja alkujaan somistamaan luoduilla tavaroilla on uusi virkansa ympäristön rumentajina.

 

Meri on suurimmalta osin tuntematon. “Se, mitä rannoilla näkyy, on vain murto-osa kokonaisuudesta”, sanoo luonnon omia aarteita keräilevä japanilainen Shigeo. Tätä vasten voimme miettiä myös sitä, että rannoilta käsin emme näe myöskään koko muoviongelman laajuutta. Kuin vihjeenä meri antaa takaisin osan siitä, mitä me olemme sinne laittaneet.

 

Teksti: Ella Karttunen