meren_tuomat_kuva1.jpg
Meren tuomat

* Paikalla tekijä- tai asiantuntijavieraita

Aika:
La 21.8.2021 klo 14

Paikka:
Killa
 

Ohjaus: Anna Antsalo

Käsikirjoitus: Anna Antsalo

Kuvaus: Anna Antsalo, Susumu Miyazu

Leikkaus: Okku Nuutilainen

Musiikki: Tapani Rinne

Äänisuunnittelu: Tuomas Skopa

Tuotanto: Juha Löppönen, Venla Hellstedt

2021 / Suomi

Kesto: 57 min

Kieli: englanti, japani, hollanti

Tekstitys: suomi, ruotsi

Ikäraja: S

#MATKA #MERI #MUOVI

Beachcombaajat ovat henkilöitä, jotka etsivät ja keräävät rannoilta erilaisia asioita ja esineitä. Anna Antsalon Isossa-Britanniassa, Japanissa ja Hollannissa kuvaama dokumentti Meren tuomat seuraa beachcombaajia, joita yhdistää huoli ympäristöstä. Aallot kuljettavat kaukomailta orgaanisia kappaleita, jotka kertovat luonnon mekanismeista ja kenties myös ympäristön tilasta. Muovi puolestaan on löytänyt epäedullisen asuinpaikkansa valtameristämme, jossa se ei ravitse, vaan näännyttää.

 

Keräilijöillä on omanlaisensa intohimo löydöksiään kohtaan. Muoviset “meren antimet” avaavat jännittäviä, nostalgisiakin kulttuurihistoriallisia näkymiä. Meren haalistamalla ja muovaamalla esineellä on aina elinkaarensa, mutta arkeologiseen näkökulmaan tuo mielenkiintoisen nyanssin se, että rannoilta löytyneet tusinaesineet eivät välttämättä ole koskaan ehtineet kuulua kenellekään. Erityisesti leluissa ja koriste-esineissä on jotain perin irvokasta: lapselle iloa tuottava esine on muuttunut luonnon murheeksi, ja alkujaan somistamaan luoduilla tavaroilla on uusi virkansa ympäristön rumentajina.

 

Meri on suurimmalta osin tuntematon. “Se, mitä rannoilla näkyy, on vain murto-osa kokonaisuudesta”, sanoo luonnon omia aarteita keräilevä japanilainen Shigeo. Tätä vasten voimme miettiä myös sitä, että rannoilta käsin emme näe myöskään koko muoviongelman laajuutta. Kuin vihjeenä meri antaa takaisin osan siitä, mitä me olemme sinne laittaneet.

Näytöksessä paikalla ohjaaja Anna Antsalo.

 

Teksti: Ella Karttunen

Elokuva on kuvailutulkattu MovieReading -sovellukselle.

Kuvailutulkkaus toimii MovieReading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa.

Ennen elokuviin saapumista

1. Tarvitset Android tai iOS käyttöjärjestelmällä varustetun puhelimen tai tabletin sekä kuulokkeet. Lataa puhelimesi sovelluskaupasta (Google Play tai Apple App Store) MovieReading -sovellus. Asenna sovellus ja hyväksy käyttöoikeudet.

2. Avaa sovellus ja siirry ”Settings” -välilehdelle, jos ohjelma ei automaattisesti sinua sinne ohjannut. Painamalla ”Country” -valintaa pääset vaihtamaan maasetuksia. Selaa valinta Suomen (Finland) kohdalle ja paina ”OK”.

3. Market-välilehdeltä pääset lataamaan elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen. Valitse haluamasi elokuva ja paina aukeavalta sivulta ’”Audio description” kohtaa. Sovellukseen aukeaa latauksenvarmistuslaatikko ”Download this content?”, johon vastataan ”Yes” ja lataus alkaa.

4. Lataamasi elokuva on valittavissa ”My Movies” –välilehden alta. Olet nyt valmis saapumaan elokuviin.

Elokuvateatterissa

1. Säädä näytön kirkkautta himmeämmälle, jotta se ei häikäise muita katsojia. Laita lentokonetila päälle laitteeseen, jolloin se katkaisee yhteydet eikä tarvitse pelätä puhelimen soivan kesken näytöksen. Kytke kuulokkeiden johto puhelimeen. Bluetooth kuulokkeet eivät toimi lentotilassa.

2. Käynnistä MovieReading -sovellus. Kun elokuva alkaa, valitse ”My Movies” -välilehden valikosta lataamasi elokuva. Ponnahduslaatikko varmistaa vielä, että olet asettanut kirkkauden ja lentokonetilan. Paina ”OK” ja sovellus aloittaa valitsemasi kuvailutulkkauksen tai tekstityksen toiston.

3. Sovellus synkronoi puhelimen mikrofonin kautta itsensä automaattisesti kohdalleen. Jos saavut myöhässä, tai poistut esimerkiksi käymään wc:ssä, voit tarvittaessa painaa sovelluksen ”synchronize” -painiketta. Sovelluksella menee hetki synkronoinnissa, joten odota rauhassa. Kun sovelluksen juokseva aika muuttuu punaisesta harmaaksi, tai näytölle ilmestyy teksti ”synchronized” elokuva on synkronoitu.

siistibiitsi-logo.png

Siivotaan rannat yhdessä!
Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivoustalkoo-ohjelma.
Siisti Biitsin tarkoituksena on siivota rantoja, kerätä tietoja rantojen roskaisuudesta, herättää kiinnostusta roskaisuustilanteeseen ja yhdistää konkreettinen ympäristötyö hauskaan ulkoilupäivään. Talkoojärjestäjinä voivat toimia niin yhdistykset, seurat, klubit, harrastusryhmät, koulut, kaupungit, kunnat, yritykset kuin yksittäiset henkilöt – toisin sanoen kaikki! 

Lue lisää www.siistibiitsi.fi miten voit järjestää omat rantojen siivoustalkoot ja raportoi keräämäsi roskat mobiilisovelluksella!

Lataa ilmainen Siisti Biitsi-applikaatio Applen App Storesta tai Google Play-kaupasta.