LISTENING IN THE DARK_STILL019_4.3.jpg
Listening in the Dark

* Paikalla tekijä- tai asiantuntijavieraita

Aika:
La 21.8.2021 klo 18:30

Paikka:
Kulttuurikellari
 

Ohjaus: Maeve Brennan

Käsikirjoitus: Maeve Brennan

Kuvaus: Jamie Quantrill

Leikkaus: Mariko Montpetit

Äänisuunnittelu: Tom Sedgwick

Tuotanto: Laura Shacman

2018 / Iso-Britannia, Skotlanti

Kesto: 44 min

Kieli: englanti

Tekstitys: suomi

Ikäraja: S

#LAJIENVÄLISYYS

Vaikka me ihmiset olemme vain pieni osa ekosysteemin laajaa kokonaisuutta, meidän toimemme kaikuvat ympäristöön hätkähdyttävän laajasti. Usein ymmärrämme vaikutuksemme vasta, kun vahinko on jo tapahtunut. Oman osansa tähän tuovat aistimaailmojen moninaisuudet. Evoluution mukana kehittynyt kuulokyky toimii kullakin lajilla sen tarpeiden mukaan, ja näin ollen on olemassa taajuuksia, jotka menevät yli ihmisen kuulokykytason.

Lepakolla on ihmisen aistit ylittävä kyky: se suunnistaa kaikuluotauksen avulla. Taiteilija Maeve Brennanin dokumentti Listening in the Dark esittää, miten myös kestävää kehitystä edistävä teknologia voi olla vahingollinen tuolle pienelle yön kasvatille. Dokumentin keskeisenä hahmona tutkii ja toimii yhdysvaltalainen eläintutkija ja eläinten tietoisuuden puolestapuhuja Donald Griffin, jonka uraauurtavia tutkimuksia lepakoiden parissa on kiittäminen siitä, miten hyvin käsitämme kaikuluotauksen idean.

Griffinin – ja tietysti lepakoiden – lisäksi ääneen pääsevät ekologit, paleontologit ja lepakkotutkijat, joiden työ havainnollistaa ihmisen paikkaa maailmassa suhteellisen nuorena lajina. Tätä kautta aukeaa myös näkymiä vaikutusvallastamme ympäristöön. Meille ihmisille ulottumattomista äänistä kertovaa elokuvaa kannattaa myös tarkastella omanlaisenaan äänimatkana: millaisia tuntemuksia herättää luontomaisema tuulivoimalan turbiinilla ja ilman sitä?

Näytöksen alustaa luonto-opas Elina Enho.

 

Teksti: Ella Karttunen

Lepakko

Lähde mukaan lepakkoretkelle lauantaina 21.8.!
 

Lähde mukaan opastetulle lepakkoretkelle, jossa luonto-opas Elina Enhon johdatuksella tutustutaan lepakoiden maailmaan Olavinlinnan kupeessa.