a-young-crane´s-long-journey.jpg
Kurjenpojan pitkä matka

* Paikalla tekijä- tai asiantuntijavieraita

 

Aika:
La 21.8.2021 klo 12

Paikka:
Kulttuurikellari

Ohjaus: Jouni Hiltunen

Käsikirjoitus:  Jouni Hiltunen

Kuvaus: Jouni Hiltunen

Leikkaus: Jouni Hiltunen

Musiikki: Simo Helkala

Äänisuunnittelu: Janne Jankeri

Tuotanto: Jouni Hiltunen / Katharsis Films Oy

2021 / Suomi

Kesto: 50 min

Kieli: suomi

Tekstitys: englanti

Ikäraja: S

#SUOMENENSI-ILTA #MATKA #KOKOPERHE

Kurkien huudot raikuvat joen varrella. Jokakeväinen soidin lujittaa vanhan pariskunnan välistä sidettä. Linnut ovat saapuneet kaukaa pesiäkseen samalla reviirillä kuin aiempinakin vuosina. Kevät on täynnä draamaa – näyttäviä hyppyjä, mahtailevia tanssiaskeleita, tunkeilijoita ja ajojahteja.

 

Maisema on tuttu dokumentaristi Jouni Hiltuselle. Hän on tarkkaillut kurkiparin vaiheita kesäpaikkansa lähellä jo vuosia. Elokuvassa seurataan kesän ajan tuttujen lintujen perhe-elämää, ja pienestä piiloteltasta Hiltunen taltioi niin myötä- kuin vastamäetkin. Onnistunut pesintä saattaa vaatia linnuilta vaikeita ratkaisuja, mutta samalla niistä löytyy paljon inhimillisyyttä.

 

Syksyn saapuessa vaistot alkavat vetää lintuja etelään ja ne valmistautuvat muuttoon. Kesän kasvateille matka on ensimmäinen, raskas ja täynnä uutta opittavaa.


Myös Hiltunen lähtee matkaan. Hän pakkaa autonsa ja suuntaa kasvavien aurojen vanavedessä kohti kurkien talvista paratiisia. Linnun tie vie Viron kautta Unkariin ja lopulta aina Israeliin saakka. Siellä kurkien saapuminen on odotettu luonnonnäytelmä, mutta lajin runsastuminen on tuonut yhteiseloon uusia sävyjä.

Näytös järjestetään yhteistyössä Suomen Luonto -lehden kanssa.

Näytöksessä paikalla ohjaaja Jouni Hiltunen, jota haastattelee Suomen Luonnon toimittaja ja biologi Anna Tuominen.

Teksti: Anna Tuominen