La 17.8. klo 14

Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#klassikko

1988 / Ranska / Yhdysvallat

Kesto: 96 min

Kieli: englanti / ranska

Tekstitys: Englanti

Ikäraja: 12

 

Ohjaus: Jean-Jacques Annaud

Käsikirjoitus: Gérard Brach

Kuvaus: Philippe Rousselot

Leikkaus: Noëlle Boisson

Musiikki: Philippe Sande

Äänisuunnittelu:

Tuotanto: Claude Berri, Pierre Grunstein

Klassikko: Karhu

Karhu (L'Ours) on Jean-Jacques Annaud'n ohjaama koko perheen elokuva, jonka tapahtumat sijoittuvat vuoden 1885 Brittiläiseen Kolumbiaan, Kanadaan. Tarinassa emonsa menettänyt karhunpentu ystävystyy aikuisen kodiakinkarhun kanssa. Muhkea uroskarhu on seudulle majoittuneiden metsästäjien tähtäimessä, mikä asettaa uudenlaiseen vaaraan myös pikkukarhun. Kuten isokarhu suojelee hauraampaa pikkukarhua, vetoaa elokuva suojelemaan luontoa.

 

Elokuvan käsikirjoitus pohjautuu yhdysvaltalaisen James Oliver Curwoodin klassikkoromaaniin Kalliovuorten kuningas (1916). Teos reflektoi kirjailijan omaa aiempaa elämää vannoutuneena metsästäjänä ennen hänen ryhtymistään itse luonnonsuojelun kannattajaksi. Annaud kertoo tarinan ihmisen sijaan eläimen näkökulmasta. Esimerkiksi äänikerronta ei nojaa ihmisdialogiin, vaan katsoja kulkee karhujen mukana heidän äänimaisemassaan.

 

Karhu oli Oscar-ehdokkaana parhaasta leikkauksesta, Bafta-ehdokkaana parhaasta kuvauksesta ja voitti parhaan ohjauksen ja parhaan leikkauksen César-palkinnot. Arvosteluissa jotkin soraäänet kohdistuvat kohtauksiin, joissa on käytetty erikoistehosteita luomaan unenomainen tuntu. Ehkä kohtaukset näyttäytyvät epätyypillisinä elokuvassa, jonka painopiste on villieläinten toiminnassa niiden luonnollisessa elinympäristössä. Täytyy muistaa, että kyseessä ei ole luontodokumentti karhuista, vaan draamallinen näytelmäelokuva päähenkilöinä karhut.

Osta liput tästä!

SINFF 2016