Kallonmetsästäjät

Pe 16.8. klo 20 Sulosaaressa

(osa Metsänäytöstä)

Osta liput >

Teemat:

#lyhytelokuvat

2019 / Suomi

Kesto: 28 min

Kieli: suomi

Tekstitys: englanti

Ikäraja: 12

Ohjaus: Riikka Kaihovaara

Käsikirjoitus: Riikka Kaihovaara

Kuvaus: Hannu Kettunen

Leikkaus: Petteri Kauhanen

Äänisuunnittelu: Anssi Tamminen

Tuotanto: Yle / Ari Lehikoinen

Kalloharrastaja on ihminen, joka keräilee eläinten pääkalloja ja muita ruumiinosia. Puhdistetuista luista ja kalloista valmistetaan esimerkiksi koriste-esineitä. Dokumenttielokuva Kallonmetsästäjät seuraa kalloharrastajia Jonnaa ja Heidiä: miten he käsittelevät eläinten ruumiita ja mikä heitä harrastuksessa vetää puoleensa. Näemme myös, miten ruumiit päätyvät käsittelijöilleen.

 

Tiedustellessa lopetettujen eläinten perään harrastajan on hyvä pysyä diskreettinä: ihmisen suhtautumisesta ei voi koskaan olla varma. Ajatus ruumiiden ronkkimisesta on kulttuurissamme muutenkin vieras, mutta voimakkaat reaktiot harrastusta kohtaan antavat vihiä myös siitä, mikä mielletään yhteiskunnallisesti hyväksyttynä tapana käsitellä eläimiä, sekä eläviä että kuolleita. Emme niinkään ajattele kahvilan katkarapuleivän koostuvan pienen pienistä ruumiista, ja aterian ylijäämä on helppoa kipata jätteeseen, heittää pois. Kun vanhuuttaan lopetetulta lemmikiltä irrotetaan pää ja kallo otetaan talteen muistoesineeksi, se näyttäytyy kulttuurissamme vulgaarina. Päivittely harrastusta kohtaan viittaa myös spesismiin, eli lajisortoon, yhteiskunnassamme: näemme toiset eläimet jopa kuolleina toisia arvokkaampina.

 

Harrastuksen taustalla voi olla esimerkiksi selontekoa oman kuolemanpelon kanssa. Jonnan ja Heidin eläinsuhteet käyvät jatkuvaa vuoropuhelua kuoleman kanssa, ja tällöin sivutaan myös armonannon teemaa.

SINFF 2016