IAMGRETA_Still9.jpg
I Am Greta

Aika:
Su 22.8.2021 klo 12:30

Paikka:
Kulttuurikellari
 

Ohjaus: Nathan Grossman

Kuvaus: Nathan Grossman

Leikkaus: Hanna Lejonqvist SFK, Charlotte Landelius

Musiikki: Jon Ekstrand, Rebekka Karijord

Äänisuunnittelu: Johan Johnson

Tuotanto: Cecilia Nessen, Fredrik Heinig

2020/Ruotsi

Kesto: 97 min

Kieli: ruotsi, englanti

Tekstitys: suomi

Ikäraja: S

#AKTIVISMI #ILMASTOPOLITIIKKA #MATKA

Elokuussa 2018 15-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg aloitti koululakon kotimaansa parlamenttitalon edessä Tukholmassa. Aluksi hän istui yksin pahvisen kylttinsä kanssa, jakoi tietoa ja vastasi ohikulkijoiden kysymyksiin. Pikkuhiljaa muutkin alkoivat lakkoilla hänen kanssaan - ja muutaman kuukauden kuluttua hänen esimerkistään oli syntynyt maailmanlaajuinen liike. 

 

Ohjaaja Nathan Grossman seuraa Gretan matkaa tuntemattomasta koululaisesta maailmankuuluksi ilmastovaikuttajaksi. Grossman, joka oli sattumalta kuullut yhteisen tutun kautta nuoren aktivistin protestiaikeista, on kameroineen paikalla Gretan ensimmäisenä lakkopäivänä. Maailma tuntuu hullaantuvan Thunbergin periksiantamattomuudesta ja suorasukaisesta tyylistä välittömästi, ja pian hän jo matkustaa isänsä Svanten kanssa puhumaan kansainvälisissä kokouksissa ja tapaamaan huippupoliitikkoja.

 

Mutta Gretalle huomio ei ole pelkästään tervetullutta - vaikka nettiviha ja tappouhkaukset tuntuvat pelottavan enemmän Svantea kuin akvistia itseään, vallanpitäjien imelät hymyt ja tekopyhiltä kuulostavat tsemppaukset saavat niin Gretan kuin katsojankin voimaan pahoin. Oman lisänsä tilanteeseen tuo Gretan Aspergerin diagnoosi, joka yhtäältä on hänen supervoimansa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, toisaalta sopii huonosti yhteen rutiinien rikkomista ja perheestä erossa olemista vaativan työn kanssa. Dokumenttielokuva kuvaa näyttää Thunbergin läheltä - haavoittuvana, turhautuneena, vahvana ja inspiroivana.


Aiemmasta poiketen Greenpeacen tiedottaja Juuso Janhunen ei valitettavasti ole paikalla esityksessä.

 

Teksti: Hanna Markkanen