La 17.8. klo 16 Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#tiede

#teknologia

#suomen ensi-ilta

#yhteentörmäyksiä

2019 / Yhdysvallat

Kesto: 107 min

Kieli: englanti

Tekstitys: -

Ikäraja: S 

Ohjaus: Adam Bolt

Käsikirjoitus: Adam Bolt, Regina Sobel

Kuvaus: Derek Reich

Leikkaus: Regina Sobel, Steve Tyler

Musiikki: Keegan DeWitt

Äänisuunnittelu: Keegan DeWitt

Tuotanto: Adam Bolt, Elliot Kirschner, Dan Rather

Suomen ensi-ilta: Human Nature

Dokumentti tarkastelee 2000-luvun suurta teknologista mullistusta nimeltä CRISPR. Kyse on geenimuokkausmenetelmästä, joka on tarjonnut mahdollisuuden ohjailla elämän rakennuspalikoita sairauksien parantamisesta syntymättömien lasten geneettiseen ohjelmointiin. Miltä kuulostaa ihmisille elimiä luovuttava sika, tai houkuttaisiko nousta pirteänä uuteen (työ)päivään vain 4 tunnin yöunien jälkeen?

 

Avaten mennyttä ja kurkistaen tulevaan dokumentti valottaa näkymiä CRISPR:n roolista yhteiskunnassa. CRISPR:n löytäneiden tutkijoiden ja sen kanssa tekemisissä olevien perheiden ja bioteknikoiden johdatuksella käymme läpi mullistukseen liittyviä mahdollisuuksia ja tavoitteita. Mutta ei fantasioita ilman dystopioita. Vanha filmimateriaali havainnollistaa, kuinka tuoreita jopa scifimäisen kuuloiset haave- ja uhkakuvat ovatkaan.

 

Millaisia uhkakuvia elämän jatkumon peukalointi ruokkii? Design-vauvat tuovat mieleen rodunjalostuksen, ja tuntuu pahaenteiseltä katsoa suurvallan johtajaa, joka silmät tuikkien puhuu sotilaasta, joka ei tuntisi kipua ja pelkoa. Dokumentissa haastateltava bioeetikko ottaa geenimuokkauksen demonisointiin kantaa muistuttamalla, että ihminen kykenee pahuuteen ilman teknologiamullistuksiakin. Olennainen kysymys kuitenkin kuuluu, miten CRISPR muokkaa suhdettamme luontoon ja mitä tämä kaikki voi merkitä ihmisen evoluutiolle.

Osta liput tästä!

SINFF 2016