Pe 16.8. klo 19 Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#monimuotoisuus

#yhteentörmäyksiä

2019 / Pohjois-Makedonia

Kesto: 87 min

Kieli: turkki

Tekstitys: englanti

Ikäraja: S

 

Ohjaus: Ljubo Stefanov, Tamara Kotevska

Kuvaus: Fejmi Daut, Samir Ljuma

Leikkaus: Atanas Georgiev

Musiikki: Foltin

Äänisuunnittelu: Rana Eid

Tuotanto: Atanas Georgiev, Ljubo Stefanov

Honeyland

Mehiläishoitaja Hatidze Muratova, viimeisin laatuaan, elää syrjässä Balkanien vuoristossa vanhan, sairaan äitinsä Nazifen kanssa. Modernin mehiläistarhan sijaan Hatidzen mehiläiset pesivät vuorenrinteillä ja autioituneen kylän vanhoissa kiviseinissä. “Puolet teille, puolet minulle”, Hatidze juttelee valuttaessaan keräämäänsä hunajaa kivelle mehiläispesän edustalla. Keräämiänsä pieniä eriä hunajaa Hatidze käy myymässä lähimmässä kaupungissa useiden tuntien kävelymatkan päässä.

 

Kun kiertolaisperhe saapuu seudulle, tulee vuorten seinissä viheltelevän tuulenvireen ja mehiläisten surinan seuraksi karjan mylvintä, moottoriajoneuvojen räminä ja lapsilauman hälinä. Eristyksessä elävä Hatidze ottaa tulokkaat ja seuran vastaan avosylin. Asiat alkavat mennä pieleen, kun perheen ikiliikkuja-isä Hussein kiinnostuu mehiläishoidosta. Tuotot mielessään ja ympärillään lauma ruokittavia suita Hussein sivuuttaa Hatidzen neuvot ja opit, mikä johtaa alueella luonnon tasapainon järkkymiseen.

 

Malttamattomuus ja ymmärtämättömyys tuovat vastavuoroisuuden ja pysyvyyden tilalle erämaapalon vauhtia etenevän epäsuhdan luonnon ja ihmisen välillä. Kun Hatidzen tyyliä on pelastaa veden varaan joutuneita surisevia tovereitaan ja käsitellä pesiä varoen, surmaavat Husseinin modernimmat hunajankeruulaitteet mehiläisiä. Kiusallista lienee se, ettei tuo epäsuhta itsessään tunnu kovin vieraalta: ihmisen ja länsimaisen tuotantoeläimen välinen suhde perustuu pitkälti sille, että eläin on hyötysuhteen antava osapuoli. Huolenpidon ja toveruuden sankareita hatidzoja on maailmassa liian vähän.

 

Kun yksittäisen ihmisen aikaansaannoksia tarkastelee laajemmassa yhteydessä, herää yhä voimakkaampi huoli luonnon kantokyvystä. Kysymys, tulevatko asiat enää koskaan ennalleen, kirpaisee kuin mehiläisen pisto sisäreidessä.

 

Elokuva voitti Sundancen elokuvajuhlilla kolme palkintoa: Cinematosgraphy Award, Grand Jury Prize ja World Cinema Documentary Special Jury Award.


Osta liput tästä!

SINFF 2016