Pe 16.8. klo 17

Kulttuurikellarin alakerta

Osta liput >

Teemat:

#tiede

#teknologia

#erämaa yhteiskunnan peilinä

2018 / Sveitsi / Kiina / Venäjä / Etelä-Korea / Yhdysvallat
Kesto: 112 min
Kieli: jakuutti, venäjä, englanti, korea
Tekstitys: englanti
Ikäraja: 12

Ohjaus: Christian Frei, Maxim Arbugaev
Kuvaus: Maxim Arbugaev, Vladimir Egorov, Peter Indergand
Leikkaus: Christian Frei, Thomas Bachmann
Musiikki: Max Richter, Eduard Artemyev
Äänisuunnittelu: Florian Eidenbenz
Tuotanto: Christian Frei
 

Genesis 2.0

Karu, asumaton Uuden-Siperian saari kätkee maaperäänsä villakarvamammutin syöksyhampaita, joita mammutinmetsästäjiksi kutsutut miehet etsivät, kaivavat esiin ja kuljettavat myytäväksi mantereelle. Huomiota herättävät aarteet, etenkin hyväkuntoiset sellaiset, nostavat hymyn löytäjänsä kasvoille, ja kun sulava ikirouta paljastaa maan povesta muutakin, kuin luuta, pistetään ranttaliksi toisaalla. Miesten löytämä lähes kokonainen mammutinruumis, jossa on säilynyt turkkia, lihaskudosta ja jopa nestemäistä verta, kiinnostaa venäläisiä ja eteläkorealaisia kloonitutkijoita heidän etsiessään käyttökelpoista DNA:ta. Unelmana on herättää eloon tuo karvainen norsueläin.

Elokuva pallottelee kahdenlaisen maailman välillä: on kiehtovan koruton tundra ja modernit kaupunkitilat laboratorioineen. Elokuvan edetessä alkaa saaren aarteiden ympärille muodostua kuin kaksi toisiinsa kietoutuvaa jännityselokuvaa. Vaikka kuinka hauska ajatus olisikin rapsuttaa pörröistä mammuttia, eettiset kysymykset pyörivät mielessä yhä tiuhemmin, mitä syvemmälle kloonitutkijoiden haavekuviin sukelletaan. Toisaalla, mammutin leposijoilla, miehet kamppailevat toisenlaisten mörköjen kanssa. Matka tänne luonnon ankaraan helmaan on itsessään hengenvaarallinen, mutta mitä työrupema tekee mielelle ja mitä on vastassa mantereella?

Keinotekoisen elämän kontekstissa on mielenkiintoista tarkastella myös kuoleman teemaa. Kuolema kiehtoo ja kauhistuttaa ihmistä. Se on lähtemätön osa luonnon kiertokulkua, ja sitä on toisinaan ylivoimaista hyväksyä. Kun ihminen tilaa kloonin edesmenneestä lemmikistään, ollaan hätkähdyttävällä tavalla kuoleman kieltämisen äärellä. Aikaa sitten sukupuuttoon kuolleen luontokappaleen herättäminen eloon olisi suunnattoman kiehtova tieteellinen mullistus, mutta se on myös epäilyksiä herättävää kilpasilla oloa luonnollisen kiertokulun kanssa.


Osta liput tästä!
 

SINFF 2016