La 17.8. klo 18

Kulttuurikellarin alakerta

Osta liput >

Teemat:

#erämaa yhteiskunnan peilinä

#venäjä

#klassikko

#yhteentörmäyksiä

#keskustelut

1975 / Neuvostoliitto / Japani
Kesto: 143 min
Kieli: venäjä
Tekstitys: englanti
Ikäraja: S

Ohjaus: Akira Kurosawa
Kuvaus: Asakazu Nakai
Leikkaus: Valentina Stepanova
Musiikki: Isaac Schwarts
Tuotanto: Karlen Agadzhanov
 

Dersu Uzala

1900-luvun alku ja itäisen Siperian erämaa. Venäläinen tutkimusmatkailija Vladimir Arsenjev on seurueineen leiriytynyt salamyhkäiseen laaksoon, kun pimeydestä ilmaantuu Dersu Uzalaksi esittäytyvä metsästäjä. Arsenjev pyytää miestä lähtemään heille oppaaksi. Dersun ja “Kapteenin” välille muodostuu syvä ystävyys, joka tuo matkalaisille turvaa erämaan yllättäessä ilmiöillään ja luonnonvoimillaan.

Tämä mestariohjaaja Akira Kurosawan neuvostoliittolais-japanilainen luontoeepos perustuu venäläisen tutkimusmatkailijan Vladimir Arsenjevin vuonna 1923 julkaisemaan matkakirjaan. Arsenjev teki tutkimusretkiä Ussurin alueelle, jonka Kiina oli luovuttanut Venäjälle 1858. Goldi-kansaan kuuluva nanaimetsästäjä Dersu Uzala, johon Arsenjev tutustui ensimmäisellä matkallaan, toimi hänen ryhmänsä oppaana 1902–1907. Elokuvassa Dersu Uzala on nostettu päähenkilöksi. 

 

Eläkeikää hipovalla Kurosawalla oli takanaan vaikea elämänvaihe, joka oli kulminoitunut itsemurhayritykseen Köyhän pikajunan (1970) jälkeen. Syvästi masentunut Kurosawa oli monien tavoin pettynyt japanilaiseen yhteiskuntaan ja hän epäili omia kykyjään taiteilijana. Pyyteetön, epäitsekäs Dersu on Kurosawan vastaus hänen oman maansa henkiseen ilmapiiriin. Kurosawan mielestä niin kutsutun sivistyneen maailman ihmiset ovat menettäneet yhteyden luontoon ja fyysiseen maailmaan, ja niin luontoihminen Dersu on viisaudellaan ja toimeikkuudellaan elokuvan sankari, kun Arsenjev, sivistyneen maailman tuotos, on koettelemusten keskellä hukassa. Elokuvassa luonto ja kulttuuri kohtaavat ystävyydessä. Primitiivisen, “villin” maailman uhkakuvat, jotka ovat pysyneet monien elokuvien rakennusaineina tähän päivään saakka, ovat vaihtuneet turvantunteeseen ja syvään luottamukseen.

Moskovan kansainvälisillä elokuvajuhlilla vuonna 1975 Akira Kurosawa nappasi elokuvallaan Kultaisen palkinnon ja Fipresci-palkinnon. Vuonna 1976 Dersu Uzala palkittiin Oscarilla parhaana vieraskielisenä elokuvana.


FL, Venäjä-tutkija ja toimittaja Pentti Stranius luennoi ennen elokuvaa aiheesta "Luonto ja ympäristö monikansallisessa venäläiselokuvassa". 

Muutos ohjelmassa! Pentti Stranius on valitettavasti joutunut perumaan osallistumisensa sairaustapauksen vuoksi.

 

Osta liput tästä!

SINFF 2016