Revontulien armoilla

Pe 16.8. klo 19 Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#monimuotoisuus

#yhteentörmäyksiä

Ohjaus: Simo Sipola

Käsikirjoitus: Simo Sipola

Kuvaus: Hannu Kettunen, Jouni Soikkeli, Henry Dhuy, Simo Sipola

Leikkaus: Antti Isoaho

Musiikki: Jimi Tenor

Äänisuunnittelu: Anssi Tamminen

Tuotanto: Ari Lehikoinen, Laura Vehkaoja, Helke Lettau, Caroline Kelsch, Alexander von Harling

Vuosi / Suomi

Kesto: 52 min

Kieli: suomi, englanti, saksa

Tekstitys: -

Ikäraja: S

Revontulet ovat kiehtoneet ja askarruttaneet ihmisiä vuosituhansien ajan. Niitä tullaan ihailemaan pohjoisille leveyspiireille kaukomailta asti, ja joillekin ne voivat olla koko elämän intohimo. Historian saatossa niiden tieteellisellä selittämisellä on ollut lukuisia yhtymäkohtia uskomusten ja kansantarujen kanssa. Tuon uljaan ja vangitsevan väriaaltoilun lähde voi kuitenkin olla myös vaarallinen. Dokumenttielokuva Revontulien armoilla avaa katsojalle uutta tutkimustietoa revontulista ja niiden vaikutuksista Maahan.

Revontulet syntyvät Maan yläilmakehään iskeytyvistä hiukkasista, jotka ovat lähtöisin auringossa tapahtuvista voimakkaista hiukkaspurkauksista eli aurinkomyrskyistä. Hiukkaspurkaus voi vahingoittaa satelliitteja, lamauttaa sähkö- ja tietoliikenneverkkoja ja pysäyttää lentoliikenteen. Näin se voi olla yhteiskunnalle tuhoisa ilmiö. Tällaisen pysähtymisen aiheuttamia taloudellisia vahinkoja on kutkuttavaa miettiä tässä maailmantilanteessa, kun koronapandemia on aiheuttanut globaalin yhteiskunnallisen hyytymisen.

Hiukkasvirta vaikuttaa myös Maan magneettikenttään. Tiede pohtiikin aurinkomyrskyn vaikutuksia eläinten, kuten magneettikentän avulla suunnistavien valaiden, käyttäytymiseen. Miten on meidän ihmisten laita, jotka pelkäämme pääasiassa infrastruktuurimme puolesta, mutta olemme yhtä lailla biosfäärin osasia? Mitä kaikkea muuta kohtaaminen sisältää kuin vain optisen elämyksen?

SINFF 2016