Kettu ja Haudankaivaja

Pe 21.8. klo 19 Kuvalinna

Osta liput >

Teemat:

#rakkauttaluontoon

#yhteentörmäyksiä

Ohjaus: Juha Taskinen

Kuvaus: Juha Taskinen

Leikkaus: Raimo Raitahila

Musiikki: Ari Pantsar

Tuotanto: Juha Taskinen

2020 / Suomi

Kesto: 42 min

Kieli: suomi

Tekstitys: -

Ikäraja: S

Kun iloinen elokuvakansa on viettänyt tavanomaista arkeaan ilman kesätapahtumia, on dokumentaristi, luontokuvaaja ja -kirjailija Juha “Norppa” Taskinen uurastanut uuden projektinsa parissa Savonlinnan kulisseissa. Dokumenttielokuvan Kettu ja haudankaivaja oli tarkoitus saada ensiesityksensä maaliskuussa Savonlinnan Kulttuurikellarissa, mutta näytös peruttiin koronariskin vuoksi. Nyt Sinffeillä näemme, millaisen projektin kanssa Taskinen on vuoden päivät riemuksemme ahkeroinut.

Kettu ja haudankaivaja kuvaa savonlinnalaisen ITE-taiteilijan ja haudankaivajan Marko Ruuskasen eloa ja aatoksia työnsä ja sydäntaiteensa parissa. Kaiken vapaa-aikansa Marko käyttää taiteeseensa, ja Talvisalon hautausmaalla hänelle seuraa pitävät Kaapo-kettu ja muut eläinystävät. Markon ympyrät ovat pääasiassa Savonlinnassa ja lähiseuduilla, ja hänen arvostuksensa omaa kotiseutuaan kohtaan herättää ajatuksia erityisesti nyt, kun ihminen joutuu miettimään omaa liikkumistaan. Omaa supistunutta arkiympäristöä alkaa havainnoida uudella tapaa, etsien sieltä elävyyttä, jännitystä ja kauneutta.

Tänä tietokoneiden aikakautena tuntuu houkuttelevalta iskeä Markon tavoin lapiota maaperään, olla siihen todella kosketuksessa. Työnsä puolesta Marko viettää osan arjestaan maan povessa, ja saattaessaan sinne vainajia hänen lämmin kunnioituksensa heitä kohtaan tuo lohtua ajatukseen tulevista suruista ja hyvästeistä. Maaksi me lopulta olemme kaikki tulevia, osaksi luonnon kiertokulkua, ja jokainen lyömästä lakannut sydän jättää maan päälle jälkensä.

SINFF 2016