Jozi Gold

Ohjelmisto julkaistaan heinäkuussa.

Osta liput >

Teemat:

#ihmisenarvo

#tekemisenvastuu

2019 /Etelä-Afrikka

/Norja/Ruotsi

Kesto: 74 min

Kieli: englanti, afrikaasi

Tekstitys: 

Ikäraja: 

Ohjaus: Sylvia Vollenhoven,

Fredrik Gertten

Käsikirjoitus:

Kuvaus: Maanda Nwendamutswu

Leikkaus: Stefan Sundlöf

Musiikki: Gustav Wall

Äänisuunnittelu: Martin Hennel

Tuotanto: Margarete Jangård, Anita R Larsen, Sylvia Vollenhoven, Fredrik Gertten

Aikoinaan kultakaivosten ympärille perustettu Johannesburg, tai Jozi, on tuottanut kolmanneksen kaikesta kullasta ihmiskunnan historiassa. Sittemmin kultatuotanto on hiipunut, ja heitteille jätetyt, niille sijoilleen rapistuvat kaivokset kertovat kaupungissa vallitsevaa ympäristöllistä kauhutarinaa. Maan pinnalla kaivosjätepaikoilla pöllyää tonneittain radioaktiivista jätettä, ja maan sisältä hylätyistä kaivostunneleista pulppuaa päivittäin kymmeniä miljoonia litroja myrkyttynyttä vettä. Myrkyt aiheuttavat isoja ongelmia alueen asukkaille. Ympäristöaktivisti Mariette Liefferinkin tavoitteena on tuoda esiin tilanteen ongelmallisuus ja pakottaa kaivosteollisuus ottamaan vastuuta jälkien siivoamisesta.

 

Sitkeän Marietten ja hänen kumppaniensa tehtävä ei ole helppo, sillä ongelmien käsittelyä kohtaan vallitsee yleinen ja laaja vastahakoisuus. Painajaismaisen ympäristötilanteen lisäksi Jozi Gold valottaa Etelä-Afrikan poliittista mielenlaatua. Sen sijaan että valtiovallasta olisi tullut kaivostoiminnan valvoja, näiden kahden välillä vallitsee perin lämmin toverisuhde.

 

Kun parhaat palat oli kaivettu maan sisästä 80-luvun lopulla, kaatui satoisa kultateollisuus yhdessä apartheid-hallinnon kanssa 1990-luvun alussa. Vaikka laillistettu rotusorto on teoriassa lakkautettu, saa elokuva miettimään ainakin sen perintöä. Äskettäisen tutkimuksen mukaan jopa 1,6 miljoonaa ihmistä saattaa elää vaarallisen lähellä jätteitä. Kulta on ääretön rikkaus, mutta kun päättäjät ja kaivosteollisuus väistelevät vastuuta, lopullisen hinnan maksavat pahnanpohjimmaisina olevat.

 

Elokuva sai maailmanensi-iltansa Encounters South African International Documentary Film Festivaaleilla kesäkuussa 2019.
 

SINFF 2016