Su 18.8. klo 13

Kulttuurikellarin alakerta

Osta liput >

Teemat:

#erämaa yhteiskunnan peilinä

#venäjä

#klassikko

#keskustelut

1960 / Neuvostoliitto
Kesto: 96 min
Kieli: venäjä
Tekstitys: englanti
Ikäraja: 16
Ohjaus: Mikhail Kalatozov
Käsikirjoitus: Grigoriy Koltunov, Valeri Osipov
Kuvaus: Sergey Urusevskiy
Leikkaus: N. Anikina
Musiikki: Nikolai Kryukov
Äänisuunnittelu: Valeri Popov
Tuotanto: Bela Fridman

Älä odota kirjettä

Neljä geologia vilkuttaa loittonevalle pienkoneelle, joka on tuonut heidät Siperian pohjoisiin metsiin etsimään timantteja. Sankareillamme on edessään urakka, joka onnistuessaan, geologi Tanyan sanoin, tekee heidät onnellisiksi heidän loppuelämäkseen.

 

Toiveikas kesä kääntyy syksyksi, joka tuo mukanaan toivottomuutta luonnon yhä kätkiessä aarteensa. Pitkän ja uuvuttavan uurastuksen jälkeen heidät palkitaan. Timanttien löytöpaikka merkitään karttapaperille, joka on tarkoitus kuljettaa takaisin Moskovaan. Lähtöpäivänä heidät kuitenkin saartaa raju metsäpalo ja lupaava aarteenetsintä muuttuu eloonjäämistaisteluksi. “Luonto on kääntänyt meille selkänsä”, lausuu Sabinin liekkien piirittäessä heitä.

Letter Never Sent on teos, jossa kuvaus on suuressa roolissa. Kuvaaja
Sergey Urusevskiy ja ohjaaja Mikhail Kalatozov, taustaltaan itsekin kuvaaja, ovat luoneet efektiivisen mutta hienovaraisen kokonaisuuden, jossa luonnon armoilla olo tulee iholle pitkissä käsivara-ajoissa, vaikuttavassa valotyöskentelyssä ja hypnoottisissa päällekkäiskuvissa. Sankarimme taistelevat tiensä läpi milloin mistäkin, ja kamera kulkee tiiviisti heidän mukanaan tiheästä risukosta palavaan metsään. Katsoja voi melkeinpä haistaa hien uurastavan geologin iholla tai tuntea puistatusta tämän märistä kengistä.

Ajatukset ovat kollektiivisessa nelikossa ja heidän selviämisessään. Koettelemusten jälkeen ei haluaisi kaiken olevan turhaa: he jos ketkä ansaitsisivat sen, että haavekuva timanttikaivoksesta ja sen työntekijöistä toteutuisi. Kun kuitenkin maastoa jylläävää timanttikaivosta tarkastelee tämän päivän ja vielä luontoelokuvafestivaalin viitekehyksessä, törmää kiusalliseen, moraalisia kysymyksiä herättävään ristiriitaan: toivoako sittenkään kartan saapumista Moskovaan?

Elokuvan alustaa Venäjä-tutkija ja toimittaja, FL
Pentti Stranius.

Osta liput tästä!
 

SINFF 2016