70 / 30 _main
70/30

Aika:
La 21.8.2021 klo 16

Paikka:
Killa
 

Ohjaus: Phie Ambo

Käsikirjoitus: Phie Ambo

Kuvaus: Phie Ambo

Leikkaus: Mads Michael Olsen

Musiikki: Johan Carøe

Äänisuunnittelu: Rasmus Winther Jensen

Tuotanto: Malene Flindt Pedersen

2021 / Tanska

Kesto: 98 min

Kieli: tanska

Tekstitys: englanti

Ikäraja: K-7

#SUOMENENSI-ILTA #MATKA #AKTIVISMI #ILMASTOPOLITIIKKA

Keväällä 2019 tuhannet tanskalaiset lapset ja nuoret jalkautuivat kaduille. He jäivät pois koulusta osoittaakseen mieltään, aktivoidakseen vanhempia sukupolvia ja vaatiakseen toimintaa ilmaston puolesta. Myöhemmin samana vuonna järjestettävien parlamenttivaalien alla oli selvää, että vihreä politiikka puhutteli äänestäjiä, ja ilmasto nousi poliittisen agendan huipulle.

Elokuva seuraa Tanskan uuden ilmastolain luomisprosessia. Ilmastoministeri Dan Jørgensen on luonnehtinut lakia “luultavasti maailman kunnianhimoisimmaksi”: sen tavoitteena on alentaa Tanskan kasvihuonepäästöjä 70% vuoteen 2030 mennessä. Phie Ambo seuraa ilmastolain etenemistä kaduilla ja poliittisten keskustelujen kammioissa. Pystyvätkö poliitikot, kansalaiset ja teollisuus työskentelemään yhdessä rakentaakseen Tanskasta vihreän ajattelun edelläkävijän? Pitävätkö vaalilupaukset? Entä mitä tuo tullessaan koronapandemia, joka kääntää päälaelleen monia yhteiskunnallisia kysymyksiä?

Maapallo senkun kuumenee. Jørgensen, entinen ilmastovaliokunnan puheenjohtaja Ida Auken ja kaksi nuorta ilmastoaktivistia Esther Kjeldahl ja Selma de Montgomery juoksevat kilpaa ajan kanssa. Ilmastokeskustelu on kuin loputon argumenttien valtameri. Voi olettaa, että taistelu näin suuria haasteita vastaan voi olla myös taistelua kyynistymistä vastaan.

 

Teksti: Ella Karttunen